Uwielbiam jeść, to nie podlega dyskusji, z gotowaniem jest już różnie.. Czasem mam dni, że spędzam w kuchni cały dzień, pichcę, piekę, eksperymentuję. Jednak zdarzają się też dni, kiedy na sam widok pieca uciekłabym, gdzie pieprz rośnie. W takich przpadkach ratują mnie moje sprawdzone ekspresowe dania. Placek z mąki z ciecierzycy, zwany również omletem wegańskim, zalicza się właśnie do takich szybkich i łatwych potraw.
Jedynym „skomplikowanym” składnikiem jest mąka z ciecierzycy, dlatego staram się ją mieć zawsze pod ręką. To co będzie jeszcze potrzebne, zależy tylko od wyobraźni i zawartości waszej lodówki. Sama wersja podstawowa, podana z sałatką też jest bardzo pyszna. Ja uwielbiam mój placek z podsmażoną cebulką i pieczarkami. Warto też spróbować z papryką pokrojoną w kostkę, pomidorkami, grilowaną cukinią bądź bakłażanem… Opcji jest naprawdę wiele.
Przejdźmy więc do przepisu.
Placek z mąki z ciecierzycy (przepis podstawowy)
SKLADNIKI
szklanka mąki z ciecierzycy
około szklanka wody
sól, pieprz
ulubione przyprawy (ja dodaję mieszankę przypraw do kurczaka, płatki drożdżowe)
olej do podsmażenia
- Wsypujemy mąkę do miski i dolewamy powoli wodę jednocześnie mieszkając masę. Konsystencja powinna być gęstsza niż na naleśniki.
- Dodajemy przyprawy i mieszamy jeszcze raz.
Wersja z pieczarkami.
SKLADNIKI
cebulka
pieczarki
olej do podsmażenia
- Cebulką podszklić na rozgrzanym oleju następnie dołożyć pokrojone pieczarki i posmażyć. Przełożyć na talerz.
- Masę na placki rozlewać porcjami na rozgrzanym oleju na patelnie i na wierzch ułożyć pieczarki. Smażyć aż dół placów będzie rumiany i odwrócić na drugą stronę.
Kilka rad:
- Surowe ciasto na placki, kiedy postoji jakiś czas staje się gęstsze, to normalne, bo ciecierzyca zaczyna pęcznieć, należy dodać wtedy trochę wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podpieczone pieczarki można od razu zalać ciastem, trzeba tylko uważać aby nam się nie przypaliły i odpowiednio wcześniej obrócić na drugą stronę.
- Danie jest nie tylko szybkie i smaczne, ale bardzo wartosciowe, ciecierzyca to przecież bogate źródło roślinnego białka.
Smacznego!
Odradzam ciecierzycę Jak każde strączkowe, zawiera lektyny… Szczegóły na mojej stronie.
PolubieniePolubienie
Lektyny są naturalnym element diety człowieka, występują nie tylko w nasionach strączkowych, ale także w owocach, warzywach, zbożach, rybach, mleku. W historii odnotowano zatrucia lektyną, ale UWAGA po spożyciu surowej, nie dogotowanej, a także surowej suchej fasoli. Moczenie, obróbka termalna, powodują jednak, że można i z korzyściami dla zdrowia spożywać rośliny strączkowe. Lektyny posiadają ponad to korzystne właściwości anyrakowe.
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
O korzyściach nigdy nie czytałem. Wiem za to o przykrych konsekwencjach… ugotowanej fasoli. Jeśli masz źródła, chętnie je poczytam, bo to ważny temat
PolubieniePolubienie
Rośliny strączkowe, w tym fasola, po wymoczeniu i ugotowaniu może być spokojnie spożywana i to z korzyściami dla naszego zdrowia. Wiele badań naukowych potwierdza zdrowotne korzyści roślin strączkowych.
Jeśli o same lektyny chodzi to podaje Ci kilka badań naukowych
rak
De Meja EG et al., Lectins as bioactive plant proteins: a potential in cancer treatment, 2005, Crit Rev Food Sci Nutr
Palharini JG et al., Eutirucallin: A Lectin with Antitumor and Antimicrobial Properties, Front Cell Infect Microbiol, April 2017
Evans RC et al., Diet and colorectal cancer: an investigation of the lectin/galactose hypothesis, Gastroenterology, Juni 2002
Evans RC et al., Diet and colorectal cancer: an investigation of the lectin/galactose hypothesis, Gastroenterology, Juni 2002
Jeśli chodzi o lektynę, to badanie jakie przeprowadzono do tej pory, to spożycie nieugotowanej i niedogotowanej fasoli – to z udziałem ludzi oraz surowej lektyny podawanej szczurom.
Freed, 1979; Leiner i in., 1986
lektyna w surowych i niedogotowanych ziarnach
Venter FS, Thiel PG, Red kidney beans to eat or not to eat? S Afr Med J 1995
Abdullaev FI et al., Antitumor effect of plant lectins, Nat Toxins, 1997
Jordinson, M, et al. Soybean lectin stimulates pancreatic exocrine secretion via CCK-A receptors in rats. Am J Physiol 1996;270(4 Pt I):G653-G659.
Zawrtość lektyn w moczonej i gotowanej fasoli
Ibrahim, SS. Effect of soaking, germination, cooking and fermentation on antinutritional factors in cowpeas. Nahrung/Food. 2002; 46(2):92-95.
Effect of cooking and germination on phenolic composition and biological properties of dark beans (Phaseolus vulgaris L.).
PolubieniePolubienie
Dzięki. Ja widziałem badanie z życia wzięte, na ludziach. Poczytam twoje jak wrócę z majówki
PolubieniePolubienie
Nie mogłem się oprzeć i sprawdziłem. Niestety nie mam dostępu do pełnych tekstów. W związku z tym nie mogę z nich wyciągnąć wniosków. Wielokrotnie przekonałem się, że tytuł i abstrakt potrafi sugerować wnioski sprzeczne z zawartością. Dlatego nie wolno czytać samych abstraktów i z nich i samych wyciągać wnioski. To mało naukowe i po prostu zwodnicze. Ale na pierwszy rzut oka, i na podstawie mojej wiedzy biotechnologicznej oraz tego co opisywałem na stronie, nie dowodzą one niczego, o czym pisałaś. Przepraszam… Trzeba bardzo uważać z artykułami i konfrontować z wiedzą, a czasem i zwykła logiką. Wielokrotnie musialem takie głupoty wrzucać. Niestety.
PolubieniePolubienie
Podałam Ci źródła badań, których nie przeczytałeś, i słusznie stwierdzasz, że nie możesz wyciągnąć z nich wniosków dlatego nie rozumiem Twojego stwierdzenia „Ale na pierwszy rzut oka (..) nie dowodzą one niczego, o czym pisałaś“. Jeśli chiałeś tylko przekonać mnie do Twojego zdania o „przykrych konsekwencjach… ugotowanej fasoli“ to nie udało Ci się i dalsza dyskusja nie ma sensu. Zgadzam się, że lektyna jest szkodliwa w nieugotowanej czy dogotowanej fasoli, bo to zostało udowonione naukowo. Jeszcze z tym się z Tobą zgadzam „Trzeba bardzo uważać z artykułami i konfrontować z wiedzą“ i tego Ci życzę. Spokojnej majówki.
PolubieniePolubienie