Kiedy temperatura schodzi poniżej 10 stopni, jedyne o czym marzę to ciepły kocyk, książka i filiżanka gorącej czekolady. Najlepiej gęstej, słodkiej i pachnącej cynamonem. Wariantów przygotowania tego rozgrzewającego napoju jest wiele, u mnie szybka wersja, ze składników które zawsze mam pod ręką.
SKŁADNIKI
(porcja: 1 osoba, czas przygotowania: 5 min)
2 łyżki stołowe kakao
płaska mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 ml mleka (u mnie sojowe)
szczypta soli
ulubione dodatki: wanilia, cynamon
cukier (u mnie 2 łyżeczki)
- Mleko podgrzać w rondelku
- Połączyć ze sobą kakao, mąkę, cynamon, szczyptę soli i dokladnie wymieszać.
- 2 łyżki ciepłego mleka dodać do mieszanki ze suchych składników i mieszać, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
- Wymieszane kakao wlać do rondelka z podgrzanym mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
- Dosłodzić do smaku.
Koniecznie spróbujcie, a długie listopadowe wieczory zmienią się w najprzyjemniejsze w roku.
mniiammm ale mi narobilas smaka
PolubieniePolubione przez 2 ludzi