Domowa czekolada na gorąco

Kiedy temperatura schodzi poniżej 10 stopni, jedyne o czym marzę to ciepły kocyk, książka i filiżanka gorącej czekolady. Najlepiej gęstej, słodkiej i pachnącej cynamonem. Wariantów przygotowania tego rozgrzewającego napoju jest wiele, u mnie szybka wersja, ze składników które zawsze mam pod ręką.

czekolada cynamon

 

SKŁADNIKI
(porcja: 1 osoba, czas przygotowania: 5 min)


2 łyżki stołowe kakao
płaska mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 ml mleka (u mnie sojowe)
szczypta soli
ulubione dodatki: wanilia, cynamon
cukier (u mnie 2 łyżeczki)


  1. Mleko podgrzać w rondelku
  2. Połączyć ze sobą kakao, mąkę, cynamon, szczyptę soli i dokladnie wymieszać.
  3. 2 łyżki ciepłego mleka dodać do mieszanki ze suchych składników i mieszać, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
  4. Wymieszane kakao wlać do rondelka z podgrzanym mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
  5. Dosłodzić do smaku.

    Koniecznie spróbujcie, a długie listopadowe wieczory zmienią się w najprzyjemniejsze w roku.

goraca czekolada

 


2 myśli w temacie “Domowa czekolada na gorąco

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s