Zupa pomidorowa, meksykańska, a może indyjska

Zupy uwielbiam przez cały rok, a w zimę czekam na nie z niecierpliwością. Do tego gdy przepis jest łatwy, szybki i z niewielką ilością składników, czego można chcieć więcej do szczęścia. Ta zupa pomidorowa daje wiele możliwości, dodając różne dodatki, można ją zamienić na bardziej treściwą. ale przekonajcie się sami.

#1 ZUPA INDYJSKA

Dodając 1 szklankę ciecierzycy, ok. 120 ml mleczka kokosowe i 1 łyżeczkę curry otrzymamy pyszną zupę w indyjskim stylu.

#2 ZUPA MEKSYKAńSKA

Kukurydza i fasola czerwona z puszki (po szklance) oraz łyżeczka papryki wędzonej stworzy nam zupę meksykańską. To kilka moich ulubionych połączeń, ale możliwosci jest wiele.

Zupa pomidorowa

zupa weganska

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: 15 min)


cebula
1 l passaty lub 2 duże puszki pomidorów
sól, pieprz
szczypta cukru
ulubione przyprawy
olej do smażenia
ulubione dodatki (patrz #1 i #2)


  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.
  2. Wersja z passatą: wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia i gotowe. Wersja z pomidorami  z puszki wymaga jeszcze zmiksowania całej zupy.
  3. Jeśli macie ochotę na inną wersję zupy w tym kroku dodajcie ulubione dodatki.

zupa pomidorowa szybka

 

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s