Czy wyobrażacie sobie gotowanie albo pieczenie bez użycia jakiej? Ja kiedyś też uważałam, że to niemożliwe. Te wszystkie bezy, ciasta czy majonezy potrzebują przecież jajek. Okazuje się jednak, że nasze półki kryją wiele alternatyw.
Do pieczenia
Neutralne zamienniki, do słodkich i słonych wypieków
Siemnie lniane
1 jajko = 1 łyżeczka mielonego siemienia + 3 łyżeczki przegotowanej ciepłej wody
Siemnie i wodę połączyć odczekać ok. 10 do 15 minut, aż składniki połączą się i stworzą kisielowatą papkę.
Nasiona chia
1 jajko = 1 łyżka chia + 4-5 lyżek wody
Składniki połączyć i odstawić na około 15 minut aż powstanie galaretowata masa. Dodać do pozostałych składników ciasta.
Mleko sojowe
1 jajko = 2 łyżki mleka sojowego + 2 lyżki wody
Do słodkich wypieków – ciasta, puncake, muffinki itd.
Banan
1 Jajko = 1/2 średniego dojrzałego banana
Wystarczy zgniecionego banana dodać do pozostałych składników. Warto przy tym zmniejszyć ilość dodawanego cukru czy innej substancji słodzącej, gdyż banan dodatkowo dosładza ciasto. Najlepiej wybierać bardzo dojrzałe owoce, które można z łatwością zagnieść widelcem.
Mus jabłkowy
1 jajko = 1/4 szklanki musu jabłkowego (ok. 70-80 ml)
Jabłko w gotowym wypieku jest lekko wyczuwalne.
Do słonych wypieków – bułeczki itd.
Koncentrat pomidorowy
1 jajko = 1 mala łyżka koncentratu
W zależności od użytej ilości może zmieniać lekko kolor ciasta.
Do smaku
Czarna sól
Istnieje jeden tajemniczy produkt, który po dodaniu do dań zamienia ich smak w jajeczny, że aż trudno uwierzyć, iz potrawa nie zawiera jajek. Jest to: sól zwana czarną lub kala namak. Co ta mieszanka tajemniczego w sobie zawiera? Jest to w 95 % sól kamienna i w 5 % roślina o nazwie solanka.
Dla koloru
Kurkuma
Żółtko nadaje żółtawy kolor potrawą, podobny efekt można uzyskać dodając do jedzenia szczyptę kurkumy. Dzięki temu uzyskamy podwójną korzyść, piękny kolor i dodatkowe walory zdrowotne.
Tu jeszcze w skrócie alternatywy jajka.
3 myśli w temacie “Kuchnia bez jajek”