Często sałatki powstają u mnie spontanicznie, bez przepisów, co prawda czasem inspiruję się jakimiś, ale przeważnie otwieram lodówkę i przeglądam co się w niej nadaje do połączenia w sałatkę. Tak powstała ta pyszna surówka z białej kapusty i warzyw. Pełna witamin i smaków, z dodatkiem czosnku idealnie nadaje się na zimowe dni.
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: ok. 15 min)
1/4 główki małej białej kapusty
pół jabłka (u mnie ze skórką)
marchewka
3 małe gruntowe ogórki (lub ok. 1/4 dużego)
papryka czerwona
2 duże pomidory
pół główki czosnku
sól, pieprz
pół szklanki oleju
1/4 szklanki octu jabłkowego
- Kapustę szatkujemy, jabłko i marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, ogórki, paprykę i pomidor kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie wrzywa łączymy razem.
- Wykonujemy sos. Mieszamy olej z octem jabłkowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa.
- Odstawiamy na ok. 15 minut, aby kapusta trochę zmiękła.
Miłego chrupania.