Surówka z białej kapusty z warzywami 

Często sałatki powstają u mnie spontanicznie, bez przepisów, co prawda czasem inspiruję się jakimiś, ale przeważnie otwieram lodówkę i przeglądam co się w niej nadaje do połączenia w sałatkę. Tak powstała ta pyszna surówka z białej kapusty i warzyw. Pełna witamin i smaków, z dodatkiem czosnku idealnie nadaje się na zimowe dni.

surowka z kapusty

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: ok. 15 min)


1/4 główki małej białej kapusty
pół jabłka (u mnie ze skórką)
marchewka
3 małe gruntowe ogórki (lub ok. 1/4 dużego)
papryka czerwona
2 duże pomidory
pół główki czosnku
sól, pieprz
pół szklanki oleju
1/4 szklanki octu jabłkowego


  1. Kapustę szatkujemy, jabłko i marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, ogórki, paprykę i pomidor kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie wrzywa łączymy razem.
  2. Wykonujemy sos. Mieszamy olej z octem jabłkowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa.
  3. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby kapusta trochę zmiękła.

Miłego chrupania.

surowka


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s