Jeśli pomimo widoku słowa marchewka i zdrowe słodycze, postanowiliście sprawdzić przepis, czeka na was lekka i słodka przekąska, którą możecie rozkoszować się bez wyrzutów sumienia. Kiedy przychodzi mi ochota na coś słodkiego, rzadko znajduję „coś na ząb” w domu. Wtedy zaczynam kombinować, co możnaby stworzyć z produktów, które mam pod ręką. Orzechy włoskie i cynamon nadają kulką świątecznej noty, a marchewka powoduje, że są bardzo lekkie.
SKŁADNIKI
(porcja: 24 kulki, czas przygotowania: ok.15-20 min)
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka wiórków kokosowych
10 miękkich daktyli
4 średnie marchewki
4 łyżeczki syropu z agawy (ewentualnie miód, syrop klonowy)
cynamon
wiórki kokosowe do obtaczania kulek (obcjonalnie)
- Gdyby daktyle były twarde, namoczyć je przez noc lub minimum 2 godziny w gorącej wodzie.
- Marchew obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
- Orzechy rozdrobnić w mikserze, dodać daktyle, wiórki kokosowe oraz substancję słodzącą i cynamon. Zbledować na zbitą masę.
- Formować kulki i obtaczać w kokosie.
- Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Zdrowego podjadania!