Kulki marchewkowe – zdrowe słodycze

Jeśli pomimo widoku słowa marchewka i zdrowe słodycze, postanowiliście sprawdzić przepis, czeka na was lekka i słodka przekąska, którą możecie rozkoszować się bez wyrzutów sumienia. Kiedy przychodzi mi ochota na coś słodkiego, rzadko znajduję „coś na ząb” w domu. Wtedy zaczynam kombinować, co możnaby stworzyć z produktów, które mam pod ręką. Orzechy włoskie i cynamon nadają kulką świątecznej noty, a marchewka powoduje, że są bardzo lekkie.

SKŁADNIKI
(porcja: 24 kulki, czas przygotowania: ok.15-20 min)


1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka wiórków kokosowych
10 miękkich daktyli
4 średnie marchewki
4 łyżeczki syropu z agawy (ewentualnie miód, syrop klonowy)
cynamon
wiórki kokosowe do obtaczania kulek (obcjonalnie)


  1. Gdyby daktyle były twarde, namoczyć je przez noc lub minimum 2 godziny w gorącej wodzie.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
  3. Orzechy rozdrobnić w mikserze, dodać daktyle, wiórki kokosowe oraz substancję słodzącą i cynamon. Zbledować na zbitą masę.
  4. Formować kulki i obtaczać w kokosie.
  5. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Zdrowego podjadania!

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s