Po wielu nieudanych próbach upieczenia idealnych cisteczek świątecznych. Nareszcie są, szybkie, pyszne i pachnące cynamonem. Ciasta nie trzeba mrozić, na ciasteczka nie trzeba czekać, aż zmiękną. Idealny przepis na pierniczki na ostatnią chwilę.
SKŁADNIKI
(poracja: ok. 50 szt., czas przygowtowania: 10 min plus ok. 15 min pieczenie)
225 g mąki
100 g cukru brazowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml oleju rzepakowego
100 ml syropu z agawy (lub inny płynny słodzik)
2 łyżki zimnej wody
- Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy wszystkie mokre skladniki.
- Zagniatamy ciasto, które powinno dać się formować w kulkę. Gdyby ciasto było za mokre dodajemy troche mąki. W przypadku gdy bedzie za suche, dodajemy trochę wody.
- Wałkujemy na powierzchni wysypanej mąką i wycinamy ciasteczka.
- Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, aż ciasteczka będą miały lekko złoty kolor.
*przepis zainspirowany przepisem the happy pear