Ciasteczka last minute

Po wielu nieudanych próbach upieczenia idealnych cisteczek świątecznych. Nareszcie są, szybkie, pyszne i pachnące cynamonem. Ciasta nie trzeba mrozić, na ciasteczka nie trzeba czekać, aż zmiękną. Idealny przepis na pierniczki na ostatnią chwilę.

 

SKŁADNIKI
(poracja: ok. 50 szt., czas przygowtowania: 10 min plus ok. 15 min pieczenie)


225 g mąki
100 g cukru brazowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml oleju rzepakowego
100 ml syropu z agawy (lub inny płynny słodzik)
2 łyżki zimnej wody


  1. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy wszystkie mokre skladniki.
  2. Zagniatamy ciasto, które powinno dać się formować w kulkę. Gdyby ciasto było za mokre dodajemy troche mąki. W przypadku gdy bedzie za suche, dodajemy trochę wody.
  3. Wałkujemy na powierzchni wysypanej mąką i wycinamy ciasteczka.
  4. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, aż ciasteczka będą miały lekko złoty kolor.

*przepis zainspirowany przepisem the happy pear


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s