Miały być pyszne, bezgultenowe ciasteczka cynamonowo-orzechowe. Jednak ciasto okazało się za kruche do wykrawania ciasteczek, ale za to idealne jako baza do świątecznego wegańskiego sernika. Masa z nerkowców wymaga namoczenia orzechów dzień wcześniej.
SKŁADNIKI
(porcja: ok. 10 kawałków, czas przygotowania: ok. 30 min plus czas pieczenia)
Spód:
100 g cukru pudru
100 ml wody
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g mielonych orzechów
70 gr mielonych migdałów
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- Najpierw połączyć ze sobą suche składniki, a następnie dodać mokre.
- Ugnieść dokładnie i rozłożyć, a właściwie rozkleić na formę (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto pozostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny.
- Po tym czasie piec ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Masa z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
pół szklanki soku z cytryny
pół szklanki wody
pół szklanki oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej, lekko płynny)
4-8 łyżek mleka roślinnego
pół łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: garść podprażonych orzechów
- Dzień przed przygotowaniem masy: nerkowce zalać sokiem z cytryny oraz wodą. Odstawić na noc do lodówki.
- Orzechy odcedzić, zachować ok. 4 łyżki zalewy, w której się moczyły.
- Orzechy i olej kokosowy zmiksować w blenderze na lekko grudkowatą masę. Dodać mleko roślinne, cynamon oraz 2 łyżki wody z namaczania nerkowców i miksować na aksamitny krem. Gdyby masa była zbita dodać więcej wody z nerkowców. Opcjonalnie można dodać podprażone orzechy włoskie, wymieszać, ale już nie miksować.
- Krem rozłożyć na ostygniętym spodzie i odstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.
2 myśli w temacie “Zamiast ciasteczek – sernik z nerkowców”