Bakłażan to kolejne warzywo na mojej liście ulubionych, a że można go jadać na wiele sposobów, różne jego fazy w życiu przeszłam. Od zajadania sie puree z dodatkiem czosnku (najlepsze robi moja teściowa), po grilowane przyrumienione plasterki, a ostatnio często bakłażan nadziewany.
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: 15 min plus ok. 20)
bakłażan
pół cukini
kilka pieczarek
burak gotowany
cebula
1 łyżeczka sosu sojowego (można zamienić solą)
sól
przyprawa curry
opcjonalnie: ser feta
Farsz
- Bakłażan przekroić wzdłuż na pół. Wybrać łyżeczką miąż, tak aby powstało coś w rodzaju bakłażanowych miseczek. Miąż zachować. Wnętrze warzywa posypać obficie solą i odstawić na bok.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, aż będzie lekko szklista.
- Pieczarki pokroić, dodać do cebuli i smażyć, aż wyparuje z nich woda.
- Miąż z bakłażana posiekać na drobno, cukinię na ćwierć plasterki (najpierw całą cukinię na pół i jeszcze raz na pół, a następnie kroić w plasterki). Pokrojone warzywa dołożyć na patelnię do cebuli i pieczarek.
- Wlac sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć do czasu gdy warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać pokrojonego w kostkę buraka (oraz ser feta pokrojony w kostke), wymieszać.
Bakłażan
- Przygotowane wcześniej bakłażany opłukać z soli pod bieżącą wodą, w ten sposób wypłukujemy z warzyw goryczkę.
- Nakładamy na każdego bakłażana podsmażone warzywa, najlepiej docisnąć je dokładnie, wtedy zmieści ich się więcej.
- Na dno dużego garnka wlać wodę do ok. 0,5 cm. Ułożyć ostrożnie bakłażany i tak gotować ok. 20 min. Danie jest gotowe, kiedy przy sprawdzaniu widelcem bakłażan jest bardzo miękki.
Smacznego!