Nadziewany bakłażan 

Bakłażan to kolejne warzywo na mojej liście ulubionych, a że można go jadać na wiele sposobów, różne jego fazy w życiu przeszłam. Od zajadania sie puree z dodatkiem czosnku (najlepsze robi moja teściowa), po grilowane przyrumienione plasterki, a ostatnio często bakłażan nadziewany.
baklazan.jpg

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: 15 min plus ok. 20)


bakłażan
pół cukini
kilka pieczarek
burak gotowany
cebula
1 łyżeczka sosu sojowego (można zamienić solą)
sól
przyprawa curry
opcjonalnie: ser feta


Farsz

  1. Bakłażan przekroić wzdłuż na pół. Wybrać łyżeczką miąż, tak aby powstało coś w rodzaju bakłażanowych miseczek. Miąż zachować. Wnętrze warzywa posypać obficie solą i odstawić na bok.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, aż będzie lekko szklista.
  3. Pieczarki pokroić, dodać do cebuli i smażyć, aż wyparuje z nich woda.
  4. Miąż z bakłażana posiekać na drobno, cukinię na ćwierć plasterki (najpierw całą cukinię na pół i jeszcze raz na pół, a następnie kroić w plasterki). Pokrojone warzywa dołożyć na patelnię do cebuli i pieczarek.
  5. Wlac sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć do czasu gdy warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę buraka (oraz ser feta pokrojony w kostke), wymieszać.

Bakłażan

  1. Przygotowane wcześniej bakłażany opłukać z soli pod bieżącą wodą, w ten sposób wypłukujemy z warzyw goryczkę.
  2. Nakładamy na każdego bakłażana podsmażone warzywa, najlepiej docisnąć je dokładnie, wtedy zmieści ich się więcej.
  3. Na dno dużego garnka wlać wodę do ok. 0,5 cm. Ułożyć ostrożnie bakłażany i tak gotować ok. 20 min. Danie jest gotowe, kiedy przy sprawdzaniu widelcem bakłażan jest bardzo miękki.

Smacznego!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s