Pracowałam kiedyś we włoskiej restauracji, a że włoska kuchnia jest jedną z moich ulubionych, z przyjemnością smakowałam i uczyłam sie nowych dań. To tam pierwszy raz spróbowałam gotowane karczochy, słatkę z kopru włoskiego i to tam pokochałam rukolę. Podczas pracy najadłam się też różnych rodzajów pizzy do woli. Znałam je prawie wszystkie na pamięć.
Jednak najlepszą pizzę zjadłam nie w prawdziwej włoskiej restauracji, tylko u mojej teściowej. Gdyby ktoś mi powiedział, że tylko 3 składniki na pizzy mogą mnie tak uszczęśliwić, chyba bym nie uwierzyła. Tajemnica tkwi w przygotowaniu tych dodatków, zanim wylądują na pizzy.
Tradycyjne ciasto na pizzę jeszcze tu kiedyś zagości. Tym razem upieczemy nie dość, że pyszną, to do tego odchudzoną i na dodatek zdrową pizze z kaszy jaglanej. Wiem, już widzę reakcje, kasza jaglana?! Kasza generalnie ma neutralny smak, a cienko rozsmarowana i przykryta mnóstwem dodatków, smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie, a będziecie pozytywnie zaskoczeni.
Kasza to oczywiście baza, na górę możenie położyć co tylko lubicie.
Na końcu wpisu znajdziecie sposób, jak zaoszczędzoć czas gotowania kaszy i jeszcze szybciej przygotować fit pizzę.
Fit pizza z cebulą i oliwkami
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)
PODSTAWA PIZZY
1,5 szkl kaszy jaglanej (suchej)
sól
MOJE ULUBIONE DODATKI
3 średnie cebule
szklanka czanych oliwek
starty żółty ser
EKSPRESOWY SOS POMIDOROWY
2 małe łyżeczki przecieru pomidorowego
4 duże łyżki ciepłej wody
pół małej łyżeczki cukru
przyprawa do kurczaka
- Kaszę opłukujemy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki po ugotowaniu. Wsypujemy do garnka i zalewamy 3,5 szklankami zimnej wody, solimy. Gotujemy do czasu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pozostawiamy do lekkiego ostygniecia.
- Kaszę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy cienko (u mnie ok. 0,5 cm) na kształt pizzy.
- Przygotowujemy ekspresowy sos pomidorowy. W małym rondelku mieszamy przecier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy cukier i przyprawy. Podgrzewamy, aż wszystie sładniki dobrze się połączą.
- Smarujemy pizzę przygotowanym sosem. Można również użyć keczup lub samego przecieru pomidorowego.
- Czas na dodatki. Olej rogrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Podsmażamy na złoty kolor.
- Cebulę rozdzielamy na pizzy, układamy pokrojone na pół czarne oliwki, posypujemy startym serem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut do momentu gdy rozpuści się ser.
Fit pizza jeszcze szybciej:
ugotujcie podwójną porcję kaszy, połowę można zamrozić. Do wykorzystania następnym razem wystarczy zamrożoną kaszę podgrzać z odrobiną wody, następnie gotować na lekkim ogniu, aż woda odparuje.
2 myśli w temacie “Fit pizza”