Fit pizza

Pracowałam kiedyś we włoskiej restauracji, a że włoska kuchnia jest jedną z moich ulubionych, z przyjemnością smakowałam i uczyłam sie nowych dań. To tam pierwszy raz spróbowałam gotowane karczochy, słatkę z kopru włoskiego i to tam pokochałam rukolę. Podczas pracy najadłam się też różnych rodzajów pizzy do woli. Znałam je prawie wszystkie na pamięć.

Jednak najlepszą pizzę zjadłam nie w prawdziwej włoskiej restauracji, tylko u mojej teściowej. Gdyby ktoś mi powiedział, że tylko 3 składniki na pizzy mogą mnie tak uszczęśliwić, chyba bym nie uwierzyła. Tajemnica tkwi w przygotowaniu tych dodatków, zanim wylądują na pizzy.

Tradycyjne ciasto na pizzę jeszcze tu kiedyś zagości. Tym razem upieczemy nie dość, że pyszną, to do tego odchudzoną i na dodatek zdrową pizze z kaszy jaglanej. Wiem, już widzę reakcje, kasza jaglana?! Kasza generalnie ma neutralny smak, a cienko rozsmarowana i przykryta mnóstwem dodatków, smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie, a będziecie pozytywnie zaskoczeni.

Kasza to oczywiście baza, na górę możenie położyć co tylko lubicie.

Na końcu wpisu znajdziecie sposób, jak zaoszczędzoć czas gotowania kaszy i jeszcze szybciej przygotować fit pizzę.

fit pizza

 

Fit pizza z cebulą i oliwkami

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)


PODSTAWA PIZZY
1,5 szkl kaszy jaglanej (suchej)
sól

MOJE ULUBIONE DODATKI
3 średnie cebule
szklanka czanych oliwek
starty żółty ser

EKSPRESOWY SOS POMIDOROWY
2 małe łyżeczki przecieru pomidorowego
4 duże łyżki ciepłej wody
pół małej łyżeczki cukru
przyprawa do kurczaka


  1. Kaszę opłukujemy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki po ugotowaniu. Wsypujemy do garnka i zalewamy 3,5 szklankami zimnej wody, solimy. Gotujemy do czasu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pozostawiamy do lekkiego ostygniecia.
  2. Kaszę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy cienko (u mnie ok. 0,5 cm) na kształt pizzy.
  3. Przygotowujemy ekspresowy sos pomidorowy.  W małym rondelku mieszamy przecier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy cukier i przyprawy. Podgrzewamy, aż wszystie sładniki dobrze się połączą.
  4. Smarujemy pizzę przygotowanym sosem. Można również użyć keczup lub samego przecieru pomidorowego.
  5. Czas na dodatki. Olej rogrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Podsmażamy na złoty kolor.
  6. Cebulę rozdzielamy na pizzy, układamy pokrojone na pół czarne oliwki, posypujemy startym serem.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut do momentu gdy rozpuści się ser.

Fit pizza jeszcze szybciej:
ugotujcie podwójną porcję kaszy, połowę można zamrozić. Do wykorzystania następnym razem wystarczy zamrożoną kaszę podgrzać z odrobiną wody, następnie gotować na lekkim ogniu, aż woda odparuje.

 

20180114_170406

20180114_170429

20180114_170520

20180114_170607


2 myśli w temacie “Fit pizza

  1. Pingback: Pizza z fasoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s