Placki ziemniaczane wegańskie, beztłuszczowe i do tego w 8 minut? Wszystko czego potrzebujecie to ziemniaki, tarka i gofrownica.
Smak tych placków budzi we mnie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy w długie zimowe wieczory wygrzewaliśmy się przy prawdziwym piecu z prawdziwym ogniem, na którego blachach (tak chyba to się nazywa) piekliśmy plasterki ziemniaków. Chrupiące, lekko przypalone, obsypane solą. Czas poczuć ten smak ponownie…
Szybkie placki ziemniaczane
SKŁADNIKI
ziemniaki
sól
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać soli.
- Rozgrzać gofrownicę.
- Starte ziemniaki wycisnąć w rękach, tak aby pozbyć się soku. Kłaść na gofrownicy, rozłożyć cienko, piec ok. 2 zaprogramowane czasy na urządzeniu lub ok. 5 min. Placki powinny być lekko rumiane (brązowe).
Smacznego!
Pamietam …ten zapach i smak
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak zamkniesz oczy przy jedzeniu tych placków, poczujesz się jak w kuchni z tamtaych lat…
PolubieniePolubienie