Bakłażan ala kurczak po marokańsku

Uwielbiam przepisy szybkie i nieskomplikowane, często właśnie najpyszniejsze rzeczy są najmniej skomplikowane i proste, ale nie zawsze oczywiste.

Jednym z pierwszych smaków jakie pamiętam z Maroka jest kurczak z przepysznym sosem z cebuli. Tak, wtedy jeszcze jadłam mięso.  To połączenie tworzyło z potrawy coś niezapomnianego, nie potrafiłam dokładnie określić, co kryje w sobie ten cebulowy sos. Kiedy w końcu któregoś dnia zapragnęłam towarzyszyć mamie mojego męża w przygotowaniu tego dania, doznałam szoku to była… tylko cebula. Sekret kryje się w sposobie jej przygotowania, jest ona duszona, a nie pieczona. Jak już wspomniałam tradycyjnie ten sos stanowi dodatek do kurczaka, gotowanego jako tak zwany tadżin lub do pieczonego z piekarnika.

Ostatnio zatęskniło mi sie do dego smaku i postanowiłam spróbować połączyć go z jakimś warzywem, bakłażan pieczony na patelni do grilla okazał się strzałem w dziesiątkę.

W Maroko osobno podawany jest kurczak, a sos znajduję się obok w małych miseczkach, tak aby każdy mógł oderwać kawałek kurczaka i następnie zamoczyć w sosie i nabrać taką ilość jaka mu odpowiada. W mojej wersji bakłażany polałam sosem i dodatkowo jeszcze ugotowałam ziemniaki. Hmmm… pycha.

A Wy jakiej wersji spróbujecie?

20180206_130302

Bakłażan ala kurczak po marokańsku

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: ok. 40 min)


1 duży bakłażan
4 duże cebule
olej
1 duża łyżka przyprawy do kurczaka
1 mała łyżeczka sosu sojowego
woda lub bulion warzywny


Bakłażan

  1. Bakłażan pokrojić wzdłuż na ok. 0,5 cm plastry, posypać obficie solą i odłożyć na ok. 10 min, aż warzywo puści sok. Po tym czasie wypłukać sól pod bierzącą wodą i dokładnie osuszyć. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
  2. Na patelni grillowej rozgrzać olej, po czym układać bakłażana i piec z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne grillowe paski, a warzywo będzie miękkie.
  3. Po upieczeniu odkładać na talerz wyłorzony papierowymi ręcznikami kuchennymi, aby pozbyć się nadmaru tłuszczu.

Sos cebulowy

  1. Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki.
  2. W garnku rozgrzać olej (w wersji niewegańskiej można użyć pół na pół masła z olejem), dołorzyć pokrojoną cebulę. Podrumienić, uważając aby cebula sie nie przypaliła, w razie potrzeby podlać odrobiną wody lub bulionu.
  3. Dodać przyprawy i sos sojowy. Dusić pod przykryciem, dolewając od czasu do czasu wody/bulionu, aż cebula będzie prawie rozgotowana.

Kilka rad:

  • nie pomijajcie kroku z soleniem i wypłukaniem bakłażana, jego gorycz może zepsuć całe danie
  • koniecznie pilnujcie cebuli, aby się nie przypaliła, to kolejne działanie zapobiegające gorzkiemu smaku

 

20180206_125957

 

20180206_130356


2 myśli w temacie “Bakłażan ala kurczak po marokańsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s