Płatki owsiane, banan i mleko…nie, dzisiaj nie robimy owsianki, dzisiaj pieczemy pyszne bananowe placuszki. Robi się je bardzo szybko, a więc można je bez problemu usmażyć na słodkie śniadanie, podane za każdym razem z innymi dodatkami czy sosami na pewno nie znudzą się tak szybko. Najszybciej zrobić ciasto w mikserze, wtedy po koleji wkładamy składniki i placuszki można zacząć piec.
Ja uwielbiam je z miodem i sałatką owocową. Doskonale smakują też polane tym sosem czekoladowym –> przepis tutaj
Bananowe placuszki
SKŁADNIKI
(porcja ok. 8 placuszków, czas: 15 min)
duży dojrzały banan
szklanka płatków owsianych (można zastąpić 3/4 szklanki dowolnej mąki)
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka mleka
opcjonlnie: cynamon
olej do smażenia
- Do miksera wsypujemy płatki owsiane i miksujemy do uzyskania mąki, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon, banana, wlewamy mleko i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy małe placuszki na brązowy kolor. Najważniejsze w tym kroku, to nie odwócić pancakeów za szybko, w momencie kiedy brzegi zaczynają się ścinać można ostrożnie odwrócić je na drugą stronę.
Jeszcze ochota na coś z bananów. Sprubujcie:
2 myśli w temacie “Bananowe pancakes”