Sałatka z kaszą kuskus

Kiedy kogoś zapytać z czym kojarzy mu się Maroko, jedną z odpowiedzi będzie zapewne kuskus. Rzeczywiście kuskus jest bardzo popularny w tym kraju i jadany przez prawie wszystkie rodziny na piątkowy obiad.

Zanim pierwszy raz pojechałam do Maroka i spróbowałam tego tradycyjnego dania, postanowiłam odkryć sama tę egzotyczną kaszę. Tak oto powstała ta sałatka i chociaż z marokańskim piątkowym obiadem nie ma nic wspólnego, mogłabym ją bez oporów jadać co piątek.

wegańska kasza

Sałatka z kaszą kuskus

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 10 min)


filiżanka kaszy kuskus
pomidor
pół ogórka zielonego
mała cebula
pół szklanki suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka octu (najlepiej jabłkowy)
sól, pieprz


  1. Kaszę wsypujem do miski i zalewamy wrzątkiem, tak aby wody było około 2 cm więcej niż kaszy w misce. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami sałatki.
  2. Pomidory, ogórek i cebulę kroimy na drobną kostkę.
  3. Kiedy kasza wsiąknęła całą wodę, dodajemy do niej pokrojone warzywa.
  4. Doprawiamy solą i pieprzemy, wlewamy olej i ocet. Mieszamy dokładnie i gotowe.

 

Kilka rad:

  • sałatka nadaje się doskonale do lunch boxa lub na imprezę
  • pomidory suszone można pominąć
  • jeśli użyjecie pomidorów suszonych, które nie są marynowane w oleju, koniecznie zalejcie je wrzątkie i odstawcie na kilka minut do zmięknięcia
  • olej z pomidorów można zastąpić zwykłym olejem

5 myśli w temacie “Sałatka z kaszą kuskus

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s