Kiedy kogoś zapytać z czym kojarzy mu się Maroko, jedną z odpowiedzi będzie zapewne kuskus. Rzeczywiście kuskus jest bardzo popularny w tym kraju i jadany przez prawie wszystkie rodziny na piątkowy obiad.
Zanim pierwszy raz pojechałam do Maroka i spróbowałam tego tradycyjnego dania, postanowiłam odkryć sama tę egzotyczną kaszę. Tak oto powstała ta sałatka i chociaż z marokańskim piątkowym obiadem nie ma nic wspólnego, mogłabym ją bez oporów jadać co piątek.
Sałatka z kaszą kuskus
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 10 min)
filiżanka kaszy kuskus
pomidor
pół ogórka zielonego
mała cebula
pół szklanki suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka octu (najlepiej jabłkowy)
sól, pieprz
- Kaszę wsypujem do miski i zalewamy wrzątkiem, tak aby wody było około 2 cm więcej niż kaszy w misce. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami sałatki.
- Pomidory, ogórek i cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Kiedy kasza wsiąknęła całą wodę, dodajemy do niej pokrojone warzywa.
- Doprawiamy solą i pieprzemy, wlewamy olej i ocet. Mieszamy dokładnie i gotowe.
Kilka rad:
- sałatka nadaje się doskonale do lunch boxa lub na imprezę
- pomidory suszone można pominąć
- jeśli użyjecie pomidorów suszonych, które nie są marynowane w oleju, koniecznie zalejcie je wrzątkie i odstawcie na kilka minut do zmięknięcia
- olej z pomidorów można zastąpić zwykłym olejem
Mniam a juz dawno u mnie nie bylo. Smak Maroka …juz za 2 miesiace 😀
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Witam.
Super blog i pysznie wyglądające przepisy
🤗😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 😊
PolubieniePolubienie