Kto z nas nie lubi chrupiącej bułeczki kryjącej w sobie ciepły kawałek mielonych…warzyw.
Jak tak się teraz zastanwiam, to jakoś nigdy nie przepadałam specjalnie za tradycyjnymi hamburgerami. Ilość skonsumowanych w moim życiu tych ze sławnej sieci fast foodów, można u mnie policzyć na palcach jednej ręki. Inaczej to wygląda z warzywnymi burgerami. Jest tu tyle kombinacji smakowych i można je jeść na różne sposoby, że za każdym razem moje kubki smakowe szaleją z radości.
Tak jak w przypadku połaczenia fasoli i pieczarek. Oba te warzywa górują na liście moich ulubionych, dlatego też często z nimi eksperymentuję, tak powstały te szybkie bezmięsne burgery, które nierzadko lądują na moim talerzu obok ziemniaków i sałatki, tworząc tym samym idealny prawie typowy polski obiad 😉
Warzywne burgery z fasoli i pieczarek
SKŁADNIKI
(porcja: 4 burgery, czas: ok. 30 min)
1 puszka czerwonej fasoli (225 g)
200 g pieczarek
mała cebula
duża łyżka zmielonych płatków owsianych
przyprawa do kurczaka
mała łyżeczka sosu sojowego
pieprz
olej
- Pieczarki kroimy na półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim cebulę na złoto.
- Dodajemy pieczarki i gotujemy, aż do wyparowania wody. Posypujemy przyprawą do kurczaka i podlewamy sosem sojowym. Podsmażamy jeszcze do lekkiego zbrązowienia pieczarek.
- Do dużej miski przekładamy osączoną fasolę i rozgniatamy wodelcem. Dobrze jest zrobić to niedokładnie, aby gdzieniegdzie pozostały prawie całe ziarna fasoli.
- Do masy dodajemy ostygnięte pieczarki, mąkę z płatków owsianych i mieszamy. Po połączeniu składników próbujemy czy nasze ciasto jest dobrze przyprawione.
- Formujemy dłońmi płaskie placki i pieczemy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jedna myśl w temacie “Wegański burger fasolowo-pieczarkowy ”