Ciasto bananowe

W każdym domu jest takie ciasto, które piecze się często i które ratuje nagłe odwiedziny znajomych. To takie ciasto, którego recepturę znamy na pamięć i wiemy dokładnie co może się w nim nie udać i jak to uratować.

Mielibyście do mnie wpaść na kawę, spotkać mnie na pikniku w parku lub zajrzeć do torby z jedzeniem w podróży – to znajdziecie tam z pewnością moje ulubione wegańskie ciasto bananowe.

Uwielbiam go przede wszystkim za smak, co jest logiczne, ale także za  łatwe i nieskomplikowane przygotowanie. To ciasto nie może się nie udać. W zależności od dodatków za każdym razem staje się też innym wypiekiem. Można do niego użyć właściwie każdej mąki, dlatego nadaje się jako bezglutenowa przekąska.

ciasto bananowe

#1 JAKIEJ MĄKI  UŻYĆ?

Jeśli o to ciasto chodzi to mamy tu wiele możliwości, od zwykłej pszennej mąki czy pełnoziarnistej, po każdą bezglutenową. Moim zdaniem najłatwiej uzyskać mąkę owsianą. Wystarczy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy. W podobny sposób możemy samemu zrobić mąkę ryżową czy gryczaną.

#2 JAKIE MLEKO DODAĆ?

Jakiekolwiek chcecie. Ja preferuję ryżowe lub migdałowe, kiedy jednak tego w mojej lodówce brak, robię swoje owsiane. Jeśli przepis tego koniecznie nie wymaga, unikam używania mleka sojowego, jego smak jest dla mnie zbyt wyczuwalny.

#3 KTÓRY OLEJ WYBRAĆ?

Do ciast sprawdzają się najbardziej oleje o neutralnym smaku, należą do nich: olej rzepakowy oraz z pestek winogron.

#4 DODATKI

Dzięki dodatkom ciasto za każdym razem może inaczej smakować. Orzechy wystarczy posiekać, migdały najlepiej przed posiekaniem obrać – zalwamy je wrzątkiem i czekamy, aż woda ostygnie, skórka schodzi wtedy praktycznie sama.

Banan w cieście spełnia dwie funkcje nadaje smak i wilgotność, ale też znakomicie zastępuje jajko. Jakie są jeszcze inne zamenniki jajka, całą listę wraz z wyjaśnieniem znajdziecie tu —> kuchnia bez jajek.

Koniec tego gadania, zaczynamy.

Wegańskie ciasto bananowe

skladniki ciasto bananowe

SKŁADNIKI
(porcja: ok. 15 kawałków, czas: 15 min + ok. 45 min pieczenie – 180°C)


250 g mąki (zwykłej lub bezglutenowej*)
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g cukru
3 dojrzałe banany
225 ml mleka roślinnego*
100 ml oleju rzepakowego*
ulubione dodatki:
orzechy, migdały, czekolada, rodzynki* (ogólna ilość maksymalnie 170 g)


WYKONANIE

  1. Łączymy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
  2. Banana rozgniatamy, orzechy lub/i migdały jak również czekoladę siekamy nożem na kawałki.
  3. Do suchych składników dodajemy banany, mleko, olej i wybrane dodatki mieszmy wszystko razem, najlepiej użyć do tego łyżki lub szpatułki.
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy górę.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do tempertury 180°C przez ok. 45 do 50 min.

Jaki jest wasz ulubiony i niezawodny wypiek? Podzielcie się ze mną w komentarzach.

IMG_20180319_211910.jpg


9 myśli w temacie “Ciasto bananowe

  1. Witam.
    Nie mam wagi kuchennej ani miarki. Mogę prosić o przelicznik produktów na np.szklanki? Ile szklanek mąki, ile cukru..np. 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru, trochę więcej niż szklanka czegoś tam… Z góry dziękuję!
    A blacha jakie ma wymiary?
    Pozdrawiam.

    Polubienie

Dodaj komentarz