Wielkanocny deser – wegański serek homogenizowany

Wtorek, 27 marzec, do świąt wielkanocnych zostało tylko kilka dni. Jak każde święta i te zaskoczyły mnie szybkością nastania.

Jak wielkanoc to i jajka, u mnie tylko symbilicznie jako potrawy przypominające smakiem czy kształtem jajko. Dlatego chciałam stworzyć deser, który swoim wyglądem będzie przypominał sadzone jajko. Brzoskwinie z puszki idealnie nadają się do udawania żółtka, jako białko najlepiej użyć jakiegoś pysznego kremu lub serka.

Serek i wegański – oczywiście nerkowce, a jak zrobić aby jego konsystencja była bardziej kremowa i delikatna… Chodziło mi po głowie, żeby do orzechów zamiast wody dodać jogurt sojowy. Rezulatat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, tak oto powstał idealny wegański serek homogenizowany. Sposób podania to już jedynie kwestia wyobraźni.

Kto skusi się ze mną na to roślinne jajo 😉

Wgański serek homogenizowany z brzoskwiniami 

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas trwania: 10 min plus czas namaczania orzechów)


2 połówki brzoskwiń z puszki
1 szklanka nerkowców namoczonych przez noc
6 łyżek jogurtu sojowego
2 łyżeczki syropu z agawy
pół łyżeczki soku z cytryny

WYKONANIE


  1. Orzechy moczymy przez noc w wodzie (im dłużej tym lepiej)
  2. Nerkowce, jogurt sojowy i substancję słodzącą miksujemy razem w blenderze na gładką masę, w razie konieczności dodajemy sok z cytryny.
  3. Serek przekładamy na talerzyk, na środek wkładamy połówkę brzoskwini i gotowe.

Deser wygląda nie tylko obłędnie, tak też smakuje.

Deser wielkanocny

 


7 myśli w temacie “Wielkanocny deser – wegański serek homogenizowany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s