Ciasto marchewkowe

Jak tam wasze przygotowania do świąt? U mnie na spokojnie, w lodówce moczą się nerkowce na przepyszny wielkanocny deser, z tego przepisu –> tu, awokado czeka też na swoją transformację na najlepszą bezjajeczną pastę –> znajdziecie ją tu.

Dzisiaj mamy w Hamburgu wolne, więc jest jeszcze czas na upieczenie ciasta. Kolejne szybkie i łatwe, marchewkowe bo te jakoś kojarzy mi się z świętami. Znika ze stołu w szybkim tempie, datego warto w zapasie zrobić więcej.Nie macie czasu na pieczenie ciasta, może sprubójecie szybkie kulki marchewkowe, jak je zrobić dowiecie się –> tu.

Ja już nagrzewam piekarnik, więc zabieram się do mieszania składników na ciasto.

weganskie-marchewkoweCiasto marchewkowe

SKŁADNIKI
(porcja: mała keksówka, czas przygotowania: 20 min plus czas pieczenia)


300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
100 g mielonych migdałów
300 g marchewki
150 ml oleju
3 duże łyżki musu jabłkowego
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)


jak-zrobić-ciasto-wegańskie

WYKONANIE

  1. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mielone migdały i cynamon.
  2. Marchewkę trzemy na małych oczkach, dodajemy olej, mus jabłkowy oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
  3. Suche składniki wsypujemy partiami do mokrych. Mieszamy dokładnie, najlepiej zrobić to rąkami. Powstanie dość zbita konsystencja.
  4. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 170°C ok 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Moje ciasto dodatkowo oblałam lukrem z własnej produkcji brązowego cukru pudru.

Wesołych, radosnych, a przede wszystkim słonecznych świąt!

 

marchewkowe-fit


7 myśli w temacie “Ciasto marchewkowe

  1. To jest najlepsze ciasto marchewkowe, jakiego próbowałam – robię je, odkąd powstał przepis. Moje ulubione na jesień – jutro robię pierwszy raz w tym roku. 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz