Kiedy odkryłam połączenie masła orzechowego z mleczkiem kokosowym (to taka moja wegańska śmietana), moje gotowanie nabrało innego wymiaru. Od tej chwili odkrywam coraz to nowe połączenia warzyw z tym właśnie sosem. Jest to moje danie popisowe, gdy kogoś gościmy w domu, po którym coraz rzadziej pada pytanie: „To co Ty wogóle jesz?” 😉
Kilka rad na początek:
#1 CIECIERZYCA
Szybkim rozwiązaniem są strączki z puszki, ale jest też sposób na te przygotowane w domu. Wystarczy podczas gotowania ciecierzycy, zwiększyć jej ilość, tego czego nie użyjecie do dania możecie zamrozić. W ten sposób, kiedy najdzie was ochota na warzywa w pysznym sosie, nie będziecie musieli czekać do jutra aż ciecierzyca namoknie.
#2 MLECZKO KOKOSOWE
Najlepiej wybrać to tłuste. Przed wlaniem go do potrawy dokładnie wstrząsnąć puszką, aby płynna warstwa połączyła się ze stałą, temperatura pokojowa mleczka ułatwi nam to zadanie.
Mleczko opłaca się kupować we większych puszkach, wychodzi wtedy nawet o połowę taniej. Odlewamy wtedy wymaganą ilość, a ręsztę można przelać do pojemników i zamrozić. Kiedy je potrzebujemy wyciągamy z zamrażarki, oblewamy pojemnik ciepłą wodą, aby mleko się od niego odkleiło i zamrożone wrzucamy do gotującej się potrawy. Pod wpływem ciepła rozpuści się bardzo szybko.
#3 MASŁO ORZECHOWE
By było super zdrowo, wybierajcie czyste masło orzechowe bez dodatków. Uwaga na cukier oraz tluszcz palmowy.
Warzywa w sosie orzechowo-kokosowym

SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: ok.30 min)
3 ziemniaki
mały brokuł lub 350 g mrożonego
cebula
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 szklanki gotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
olej
150 ml mleczka kokosowego
2-4 łyżek masła orzechowego
ok. 500 ml wywaru warzywnego lub wody
1 łyżeczka przyprawy curry lub do kurczaka
sól, pierz
sos sojowy (opcjonalnie)
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
olej do pieczenia
WYKONANIE
- Brokuł pokroić na kawałki, ziemniaki w kostkę.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozgnieciony lub pokrojony w plaserki czosnek. Podsmażyć jeszcze przez chwilkę, uważając aby czosnek się nie przypalił.
- Dodać brokuł, ziemniaki i wywar warzywny. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie.
- Po czym dodać ciecierzycę, przyprawy oraz mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia.
- Odlać do kubeczka trochę ciepłego mleczka kokosowego i wymieszać w nim do rozpuszczenia masło orzechowe rozpoczynając od dwóch łyżek, w razie potrzeby dodając wiecej płynu. Kiedy masło orzechowe osiągnie jednolitą konstystencję, wlać je do warzyw i dokładnie wymieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos orzechowo kokosowy okazał się za rzadki dodać jeszcze rozpuszczonego masła orzechowego.
- Na koniec przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym oraz płatkami drożdżowymi.
Smacznego.
czyli brokuła ani ziemniaków nie gotujesz wcześniej tak? 🙂
PolubieniePolubienie
Nie lubię rozgotowanego brokuła dlatego wrzucam wszystko od razu. Dla mamy, która nie lubi warzyw al dente, podgotowuje brokuły na parze.
PolubieniePolubienie