Zupa groszkowa

Pewnie już zauważyliście, że w kuchni rzadko lubię się wysilać 😉 W sumie to po co, skoro przy odpowiednich przepisach i małym nakładzie pracy można stworzyć przyszne i przede wszystkim zdrowe dania.

#MASŁO ORZECHOWE CZY ZASMAżKA

Przy tempie życia, który ostatnio prowadzę, cieszę się, że mam kilka takich sprawdzonych dań. Jednymi z nich są zupy. Groszkowa, to zdrowsza wersja mojej ulubionej zupy z dzieciństwa. W oryginalnym przepisie mojej mamy, z dużą ilością masła czy margaryny w postaci zasmażki. Ta jednak nigdy nie była moją mocną stroną, a kiedy zaczęłam unikać masła i margaryny, zaczęłam eksperymentować i poszukiwać odpowiedniej alternatywy. Masło orzechowe to mój idealny zamiennik zasmażki, a czasem i śmietanki (tak ja tu).

Zupa groszkowa

zupa-groszkowa

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: ok. 15 min)


cebula
2 szklanki groszku mrożonego
2 łyżki masła orzechowego
1 l wywaru warzywnego lub wody
sos sojowy (albo sól)
pieprz


  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.
  2. Dodajemy groszek i wywar warzywny lub wrzątek. Gotujemy do czasu aż groszek będzie miękki.
  3. Odlewamy odrobinę wywaru z groszku i rozpuszczamy w nim masło orzechowe, aż znikną wszystkie grudki i płyn będzie jednolity. Wlewamy do zupy i mieszamy dokładnie. Przyprawiamy.

Czy widzieliście już inny przepis na ekspresową zupę pomidorową o wielu obliczach i odchudzoną ogórkową?

 

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s