Mini fit zapiekanka

Po powrocie z urlopu zawsze trudno przychodzi mi powrót do rzeczywistości, dlatego cieszę się z szybkich rozwiązań i zamrożonej kaszy jaglanej.

Pamiętacie pizzę fit z kaszy jaglanej? Niestety pizza często nie jest zbita i nierzadko się rozsypuje. Jest na to kilka sposobów, po pierwsze przed ułożeniem kaszy na blasze można ją trochę zblędować, można również dodać do kaszy trochę startego sera. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie mini pizz, sprawdzą się one szczególnie jako mała przekąska, wygląadają efektownie, a w zależności od dodatków mamy bogactwo smaku.

Dzisiaj mini pizze z typowymi dodatkami jak na zapiekankę.

 

20180319_074249.jpg

Mini zapiekanki

SKŁADNIKI
(porcja: ok. 6 szt)


PODSTAWA PIZZY
1,5 szkl kaszy jaglanej (suchej)
sól

DODATKI
450 g pieczarek
cebula
sos sojowy
sól, pieprz
ser

EKSPRESOWY SOS POMIDOROWY
znajdziesz –> tu


  1. Kaszę opłukujemy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki po ugotowaniu. Wsypujemy do garnka i zalewamy 3,5 szklankami zimnej wody, solimy. Gotujemy do czasu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pozostawiamy do lekkiego ostygniecia.
  2. Kaszę dzielimy na małe porcje, aby nasze mini pizze miały ładny kształt warto wykorzystać do tego specjalne okręgi. Nakładamy do metalowego ringu kaszę i dokładnie przyciskamy.
  3. Czas na dodatki. Olej rogrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Podsmażamy na złoty kolor.
  4. Pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy do cebuli, dodajemy przyprawy i gotujemy do czasu, aż woda całkowicie wyparuje.
  5. Pieczarki rozdzielamy na mini zapiekankach i posypujemy startym serem.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut do momentu gdy rozpuści się ser.

20180318_182442.jpg

20180503_073050-01.jpeg

Pół blachy mini pizze z pieczarkami, druga połowa z moimi ulubionymi dodatkami, po przepis –> tu

 


2 myśli w temacie “Mini fit zapiekanka

Odpowiedz na Basia Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s