Po powrocie z urlopu zawsze trudno przychodzi mi powrót do rzeczywistości, dlatego cieszę się z szybkich rozwiązań i zamrożonej kaszy jaglanej.
Pamiętacie pizzę fit z kaszy jaglanej? Niestety pizza często nie jest zbita i nierzadko się rozsypuje. Jest na to kilka sposobów, po pierwsze przed ułożeniem kaszy na blasze można ją trochę zblędować, można również dodać do kaszy trochę startego sera. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie mini pizz, sprawdzą się one szczególnie jako mała przekąska, wygląadają efektownie, a w zależności od dodatków mamy bogactwo smaku.
Dzisiaj mini pizze z typowymi dodatkami jak na zapiekankę.
Mini zapiekanki
SKŁADNIKI
(porcja: ok. 6 szt)
PODSTAWA PIZZY
1,5 szkl kaszy jaglanej (suchej)
sól
DODATKI
450 g pieczarek
cebula
sos sojowy
sól, pieprz
ser
EKSPRESOWY SOS POMIDOROWY
znajdziesz –> tu
- Kaszę opłukujemy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki po ugotowaniu. Wsypujemy do garnka i zalewamy 3,5 szklankami zimnej wody, solimy. Gotujemy do czasu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pozostawiamy do lekkiego ostygniecia.
- Kaszę dzielimy na małe porcje, aby nasze mini pizze miały ładny kształt warto wykorzystać do tego specjalne okręgi. Nakładamy do metalowego ringu kaszę i dokładnie przyciskamy.
- Czas na dodatki. Olej rogrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Podsmażamy na złoty kolor.
- Pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy do cebuli, dodajemy przyprawy i gotujemy do czasu, aż woda całkowicie wyparuje.
- Pieczarki rozdzielamy na mini zapiekankach i posypujemy startym serem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut do momentu gdy rozpuści się ser.
Pół blachy mini pizze z pieczarkami, druga połowa z moimi ulubionymi dodatkami, po przepis –> tu
Uwielbiam kaszę jaglaną, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować, jak skończę mój post 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam to jedna z najlepszych zapiekanek 😋
PolubieniePolubienie