Moim sprawdzonym sposobem na szybki obiad lub jedzenie do pudełka do pracy jest połączenie warzyw z kaszami w formie odżywczej sałatki.
#1 QUINOA – KOMOSA RYżOWA
Jeśli o kasze chodzi to quinoa czyli komosa ryżowa jest ich królową. Ziarenka są jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego, kasza zawiera wiele cennych witamin i minerłów, a do tego jest bezglutenowa. Szczególnie interesująca jest zawartość żelaza, magnezu i cynku. Jedna szklanka gotowanej komosy, może dostarczyć nawet do 25 % dziennego zapotrzebowania na cynk czy magnez. Dodając do kaszy witaminę C, w sałatce jest to kiwi, wzrasta przyswajalność żelaza (ok. 25% do 50 % dziennego zaptrzebowania).
Oczywiście pozostłe składniki sałatki też są bardzo zdrowe i zawierają dużo cennych witamin oraz makro- i mikroelementów, ale dzisiejszy wpis dedykowany jest komosy ryżowej. Dlatego właśnie na jej temat rozpisałam się trochę więcej.
#2 KIWI
Teraz zapewne pojawi się zdziwienie – kiwi?! w sałatce?! To kolejna inspiracja z Maroka, to tam pierwszy raz jadłam kiwi w sałatce, obok sałaty, pomidora i ogórka. Po powrocie sama zaczęłam eksperymentować z łączeniem owoców z warzywami. Kiwi nie jest za słodkie, dlatego pasuje do słonych sałatek, ożeźwiając je i dodając tego brakującego czegoś.
Jak zwykle rozgadałam się, a tu czeka na nas pyszna sałatka.
Komosa ryżowa z batatem i kiwi
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)
szklanka komosy ryżowej (quinoa)
2 kiwi
2 słodkie ziemniaki
puszka fasolki kindey
ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
SOS
1 łyżka musztardy
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka wody
- Komosę ryżową przelewmy wrzątkiem i płukamy, aż woda przestanie być mętna.
- Wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż kasza wsiąknie całą wodę.
- W oczekiwaniu na kaszę obieramy słodkie ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze do miękości. Najlepiej aby byłu ugotowane al dente, inaczej może nam się z nich zrobić papka w sałatce. Najlepiej już po 10 min sprawdzić czy są gotowe.
- Kiedy ziemniaki są gotowe, kroimy je w kostkę, tak samo kiwi.
- Ostygniętą quinoę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki, kiwi oraz fasolkę, ewentulnie przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Robimy sos, wlewamy wszystkie składniki do naczynia, a następnie energicznie mieszamy trzepaczką bądź widelcem, aby wszystko połaczyło się w jednolitą konsystencję.
- Sos wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Taka sałatka to idealny lekki obiad, można ją także włożyć do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.
Jedna myśl w temacie “Sałatka z quinoa do lunch boxa”