Gołąbki na 3 sposoby

Gołąbki – nasze polskie tradycyjne danie. Od dzieciństwa goszczące na stole, wykonywane przez moją ukochaną babcię.

Do dzisiaj mam w głowie obraz dużej brytfanki, która była specjalnie przeznaczona do pieczenia kapuścianych roladek w sosie pomidorowym. W moim domu rodzinnym gołąbki to jedno z dań, które na przestrzeni czasu ewoluowało i zmieniało się z roku na rok.

Na początku wykorzystywaliśmy zwykłą białą kapustę, która z czasem została wyparta przez włoską. Cieszyło to szczególnie nas dzieci, bo tych twardawych białych liści nikt nie chciał zjadać i kończyło się na tym, że wyciągaliśmy farsz i mieszaliśmy z sosem pomidorowym.

Gołąbki były też początkowo gotowane w sosie pomidorowym, co zmieniło się i zaczęliśmy poprostu piec je na oleju lub margarynie. Ta transformacja, czyli zmiana na kapustę włoską i pieczenie, spowodowała, że od tej pory pałaszowaliśmy całoś i farsz i liście.

Kiedy zaczęłam sama eksperymentować w kuchni, z radością stwierdziłam, że gołąbki to nie tylko ryż i mięso mielone, a możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiam Wam moje trzy ulubione wersje. Może skusicie się i wypróbujecie je ze mną.

GOTOWANIE KAPUSTY


  1. W kapuście wykrawamy trochę grubego głąba, ale tak aby liście nadal się razem trzymały. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem łyżki oleju (liście będzie nam łatwiej od siebie oddzielać).
  2. Liście oddzielamy od siebie, zgrubiałe części tzw. nerwy odcinamy lekko nożem, uważając aby nie zrobić w liściu dziur.
  3. Nakładamy farsz na liście i zwijamy. Roladki można dodatkowo przewiązać nićmi, koniecznie bawełnianymi. Pieczemy na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Propozycje moich farszy poniżej.

 

Wersja z pieczarkami

SKŁADNIKI


400 g pieczarek
cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
przyprawa do kurczaka
zamiennik jajka: 2 łyżki siemnia lnianego mielonego


  1. Wersja bez jajka: siemnie lniane mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 15 min.
  2. Kaszę gryczaną gotujemy, pieczarki trzemy na tarce lub kroimy na drobno.
  3. Cebulę podsmażamy na oleju na złoto, następnie dodajemy posiekane pieczarki i posypujemy przyprawami. Gotujemy do czasu, aż woda wyparuje.
  4. Do podsmażonych pieczarek dodajemy kaszę, mieszamy i podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  5. Do farszu dodajemy uprzednio przygotowane siemnie lniane (ewentualnie jajko) i dokładnie mieszamy.

 

Farsz z granulatem sojowym

SKŁADNIKI


cebula
pół szklanki ryżu
2 szklanki granulatu sojowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do kurczaka
sos sojowy


  1. Wsypujemy granulat sojowy do miski i zalewamy gorącym bulionem lub wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia. Następnie cedzimy i pozostawiając ok. 1 szklankę płynu.
  2. Gotujemy ryż.
  3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na złoto, dodajemy mięki granulat sojowy i posypujemy przyprawą do kurczaka oraz sosem sojowym. Smażymy do zrumienienia.
  4. Dodajemy trochę bulionu oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ugotowany ryż, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze chwilkę do połączenia wszystkich składników.
  5. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Wersja z soczewicą i ryżem

Farsz jak ten z faszerowanych papryk, soczewica i ryż idealnie pasują do zawiniętej kapusty –> przepis tu

Gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Ekspresowy znajdziecie –> tu

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s