Gołąbki – nasze polskie tradycyjne danie. Od dzieciństwa goszczące na stole, wykonywane przez moją ukochaną babcię.
Do dzisiaj mam w głowie obraz dużej brytfanki, która była specjalnie przeznaczona do pieczenia kapuścianych roladek w sosie pomidorowym. W moim domu rodzinnym gołąbki to jedno z dań, które na przestrzeni czasu ewoluowało i zmieniało się z roku na rok.
Na początku wykorzystywaliśmy zwykłą białą kapustę, która z czasem została wyparta przez włoską. Cieszyło to szczególnie nas dzieci, bo tych twardawych białych liści nikt nie chciał zjadać i kończyło się na tym, że wyciągaliśmy farsz i mieszaliśmy z sosem pomidorowym.
Gołąbki były też początkowo gotowane w sosie pomidorowym, co zmieniło się i zaczęliśmy poprostu piec je na oleju lub margarynie. Ta transformacja, czyli zmiana na kapustę włoską i pieczenie, spowodowała, że od tej pory pałaszowaliśmy całoś i farsz i liście.
Kiedy zaczęłam sama eksperymentować w kuchni, z radością stwierdziłam, że gołąbki to nie tylko ryż i mięso mielone, a możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiam Wam moje trzy ulubione wersje. Może skusicie się i wypróbujecie je ze mną.
GOTOWANIE KAPUSTY
- W kapuście wykrawamy trochę grubego głąba, ale tak aby liście nadal się razem trzymały. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem łyżki oleju (liście będzie nam łatwiej od siebie oddzielać).
- Liście oddzielamy od siebie, zgrubiałe części tzw. nerwy odcinamy lekko nożem, uważając aby nie zrobić w liściu dziur.
- Nakładamy farsz na liście i zwijamy. Roladki można dodatkowo przewiązać nićmi, koniecznie bawełnianymi. Pieczemy na patelni na rozgrzanym oleju.
- Propozycje moich farszy poniżej.
Wersja z pieczarkami
SKŁADNIKI
400 g pieczarek
cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
przyprawa do kurczaka
zamiennik jajka: 2 łyżki siemnia lnianego mielonego
- Wersja bez jajka: siemnie lniane mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 15 min.
- Kaszę gryczaną gotujemy, pieczarki trzemy na tarce lub kroimy na drobno.
- Cebulę podsmażamy na oleju na złoto, następnie dodajemy posiekane pieczarki i posypujemy przyprawami. Gotujemy do czasu, aż woda wyparuje.
- Do podsmażonych pieczarek dodajemy kaszę, mieszamy i podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Do farszu dodajemy uprzednio przygotowane siemnie lniane (ewentualnie jajko) i dokładnie mieszamy.
Farsz z granulatem sojowym
SKŁADNIKI
cebula
pół szklanki ryżu
2 szklanki granulatu sojowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do kurczaka
sos sojowy
- Wsypujemy granulat sojowy do miski i zalewamy gorącym bulionem lub wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia. Następnie cedzimy i pozostawiając ok. 1 szklankę płynu.
- Gotujemy ryż.
- Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na złoto, dodajemy mięki granulat sojowy i posypujemy przyprawą do kurczaka oraz sosem sojowym. Smażymy do zrumienienia.
- Dodajemy trochę bulionu oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ugotowany ryż, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze chwilkę do połączenia wszystkich składników.
- Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wersja z soczewicą i ryżem
Farsz jak ten z faszerowanych papryk, soczewica i ryż idealnie pasują do zawiniętej kapusty –> przepis tu
Gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Ekspresowy znajdziecie –> tu