Z jakim smakiem kojarzy się rzodkiewka, na pewno z ostrym, wytrawnym, posypana na kanapkach czy w sałatce solą i pieprzem. Taki miałam obraz w mojej głowie tego warzywa, do czasu aż odwiedziłam Maroko i dostałam po obiedzie jeszcze jedną sałatkę, a właściwie coś w rodzaju deseru. Po pierwszym skosztowaniu zastanawiałam się co to jest, przypomina trochę smakiem rzodkiewkę, ale czy to możliwe…
Okazuje się, że w zależności jakie przyprawy i dodatki użyjemy, wiele warzyw czy owoców można przyżądzić zarówno na słodko i na słono. To zadziwiające jak jedzenie, ale i smaki to tylko kwestia nawyków. Warto być otwartym na eksperymenty, może się bowiem okazać, że naszego ulubionego smaku jeszcze nie odkryliśmy.
Sałatka to idealne orzeźwienie w upalne lato czy tegoroczną wiosnę, sprawdzi się doskonale jako dodatke do obiadu lub kolacji, ale także jako lekki podwieczorek czy drugie śniadanie. Zaczynamy…
Rzodkiewka na słodko
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas przygotowania: 10 minut)
szklanka startej na średnich oczkach rzodkiewki
sok z pół pomarańczy
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu
ewentualnie: pół łyżeczki cukru lub innego słodzidła
- Do startej rzodkiewki dodajemy pozostałe składnki, mieszamy dokładnie.
- Sałatkę odstawić najlepiej na ok. godzinę do lodówki.
I z czym to jeść? Bo przepis bardzo ciekawy!
PolubieniePolubienie
Jako deser po obiedzie lub jako słodki podwieczorek 😊
PolubieniePolubienie