Jaki najlepszy komplement można usłyszeć po ugotowaniu tradycyjnej marokańskiej zupy? „Hmm.. ona smakuje jak harira, w Maroko jakby jej spróbowali nie uwierzyliby, że to europejka przyrządziła tę zupe..” tak po zjedzeniu pierwszej łyżki zupy ocenił moje dzieło mój mąż. Teściowa byłaby ze mnie dumna 😉
Powiem Wam, że nie łatwo ze mną ma ten mój S. bo jak wszystko idzie dobrze to można zajadać się pysznościami, ale nierzadko te moje eksperymenty wymgają jeszcze dopracowania i to on jest tym królikiem doświadczalnym. Kiedy coś wyjdzie za pierwszym razem naprawdę dobrze, to z obawy, że mogłabym coś jescze chcieć ulepszać, powtarza do znudzenia, żeby zapisać przepis i następnym razem nic nie zmieniać i dokładnie tak zrobić jak teraz. Tak właśnie moje przepisy trafiają na bloga.
Wracając do zupy kilka ważnych kwestii.
#1 Czy koniecznie trzeba użyć klendry?
Niekoniecznie, harira jest pyszna i bez niej. Jeśli o mnie chodzi to kolendra nie należy do moich ulubionych ziół, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że jej nie lubię. Jest jeden wyjątek, tą zieleninę dodaję koniecznie do hariry i to ona jest tym sekretnym składnikiem, który nadaje zupie smak znany mojemu mężowi z rodzinnego domu.
#2 Ciecierzyca
Zamiast ciecierzycy z puszki można użyć szklanki namoczonej przez noc ciecierzycy, dodajemy ją do zupy na początku w momencie dodania pomidorów z puszki. Wtedy gotujemy harirę do momentu kiedy ciecierzyca będzie miękka.
Harira – tradycyjna zupa marokańska
SKŁADNIKI
(porcja: 1,5 – 2 l, czas trwania: 45-60 min)
cebula
puszka pomidorów drobno pokrojonych
pół szklanki soczewicy
mały pęczek pietruszki (ok. 15 g)
mały pęczek kolendry (ok. 15 g)
1 l wody
puszka ciecierzycy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Do zagęszczenia:
szklanka wody
3 łyżki mąki
- Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Pietruszkę i koriandę siekamy dokładnie.
- Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na nim cebulę na złoty kolor.
- Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i podsmażamy jeszcze minutę.
- Wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy soczewicę, pietruszkę, kolendrę oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wodą.
- Doprowdzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, do czasu aż soczewica będzie gotowa.
- Następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze kilka minut.
- W międzyczasie przygotowujemy mąkę do zagęszczenia, szklankę wody mieszamy dokładnie z 3 łyżkami mąki, tak aby nie powstały grudki. Do mieszaniny wlewamy jedną łyżkę gorącej zupy i mieszamy jeszcze raz. Wlewamy do gotującej się zupy, nie zapominając o ciągłym jej mieszaniu aby wszystko dobrze się połączyło.
- Gotujemy jeszcz przez ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu aby zupa nie przywarła do dna.