Harira – tradycyjna marokańska zupa

Jaki najlepszy komplement można usłyszeć po ugotowaniu tradycyjnej marokańskiej zupy? „Hmm.. ona smakuje jak harira, w Maroko jakby jej spróbowali nie uwierzyliby, że to europejka przyrządziła tę zupe..” tak po zjedzeniu pierwszej łyżki zupy ocenił moje dzieło mój mąż. Teściowa byłaby ze mnie dumna 😉

Powiem Wam, że nie łatwo ze mną ma ten mój S. bo jak wszystko idzie dobrze to można zajadać się pysznościami, ale nierzadko te moje eksperymenty wymgają jeszcze dopracowania i to on jest tym królikiem doświadczalnym. Kiedy coś wyjdzie za pierwszym razem naprawdę dobrze, to z obawy, że mogłabym coś jescze chcieć ulepszać, powtarza do znudzenia, żeby zapisać przepis i następnym razem nic nie zmieniać i dokładnie tak zrobić jak teraz. Tak właśnie moje przepisy trafiają na bloga.

20180601_161513-01.jpeg

Wracając do zupy kilka ważnych kwestii.

#1 Czy koniecznie trzeba użyć klendry?

Niekoniecznie, harira jest pyszna i bez niej. Jeśli o mnie chodzi to kolendra nie należy do moich ulubionych ziół, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że jej nie lubię. Jest jeden wyjątek, tą zieleninę dodaję koniecznie do hariry i to ona jest tym sekretnym składnikiem, który nadaje zupie smak znany mojemu mężowi z rodzinnego domu.

#2 Ciecierzyca

Zamiast ciecierzycy z puszki można użyć szklanki namoczonej przez noc ciecierzycy, dodajemy ją do zupy na początku w momencie dodania pomidorów z puszki. Wtedy gotujemy harirę do momentu kiedy ciecierzyca będzie miękka.

Harira – tradycyjna zupa marokańska 

SKŁADNIKI
(porcja: 1,5 – 2 l, czas trwania: 45-60 min)


cebula
puszka pomidorów drobno pokrojonych
pół szklanki soczewicy
mały pęczek pietruszki (ok. 15 g)
mały pęczek kolendry (ok. 15 g)
1 l wody
puszka ciecierzycy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Do zagęszczenia:
szklanka wody
3 łyżki mąki


  1. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Pietruszkę i koriandę siekamy dokładnie.
  2. Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na nim cebulę na złoty kolor.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i podsmażamy jeszcze minutę.
  4. Wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy soczewicę, pietruszkę, kolendrę oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wodą.
  5. Doprowdzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, do czasu aż soczewica będzie gotowa.
  6. Następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  7. W międzyczasie przygotowujemy mąkę do zagęszczenia, szklankę wody mieszamy dokładnie z 3 łyżkami mąki, tak aby nie powstały grudki. Do mieszaniny wlewamy jedną łyżkę gorącej zupy i mieszamy jeszcze raz. Wlewamy do gotującej się zupy, nie zapominając o ciągłym jej mieszaniu aby wszystko dobrze się połączyło.
  8. Gotujemy jeszcz przez ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu aby zupa nie przywarła do dna.

 

 

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s