W poszukiwaniu zdrowych przekąsek warto wykorzystać wszelkiego rodzaju pestki i nasionka. Królem i królową wśród nich jest na pewno siemnie lniane i nasiona chia, nadają się one idealnie do przygotowania różnorodnych krakersów. Dzisiaj skupimy się na tych pierwszych.
#1 SUPER FOOD
Siemnie lniane to taki nasz polski super food. Te małe ziarenka są bogatym źródłem błonnika, lignanów, kwasów omega 3 oraz witamin i minerłów. Co nam to daje?
Błonnika – poczucie sytości, obniżenie cholesterolu i glukozy, zapobiega zaparciom, wspomaga florę bakteryjną jelit, chroni przewód pokarmowy.
Lignany – zapobiegają chorobom układu krążenia, regulują układ hormonalny, zwłaszcza podzas menopauzy, działanie przeciwrakowe.
Kwasy omega 3 – siemnie jest najlepszym źródłem tych kwasów tłuszczowy, dzięki czemu zmniejsza stany zapalne, zapobiega chorobom nowotworowym, wpływa pozytywnie na pamięć i mózg, należy jednak pamiętać, że aby korzystać z tych dobrych kwasów tłuszczowych siemnie lniane musi być koniecznie świerzo zmielone.
Mielić najlepiej na bieżąco, gdyż pod wpływem powietrza ulatnia się wiele składników odżywczych, dodatkowo siemnie lniane jest podatne na jełczenie.
#2 OLEJ LNIANY
Jeśli zdecydujecie się na zakup oleju lnianego, to najlepiej w małej przyciemnianej buteleczce, koniecznie przechowujcie go w lodówce i spożywajcie na bieżąco. Olej ma orzechowy posmak, można go dodawać do sałatek, ale także do owsianki. Koniecznie wypróbujcie.
Siemnie lniane bardzo dobrze smakuje podprażone czy podpieczone jak w tych super łatwych krakersach.
Krakersy z siemnia lnianego
SKŁADNIKI
(czas: 55 min plus namaczanie na noc, pieczenie: 135°C)
1 szklanka siemnia lnianego
1/2 szklanki wody
ulubione przyprawy moje propozycje: sproszkowany czosnek, curry, papryka wędzona, chili (całkowita ilość ok. 3 łyżeczki)
- Siemnie lniane wraz z przyprawami zalać wodą i dokładnie wymieszać.
- Odstawić do lodówk na ok. 12 do 18 godzin. Mieszanka podwoji swoją objętość.
- Po tym czasie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować. Im cieńsze tym krakersy będą bardziej chrupiące.
- Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 135°C. Pozostawić do ostygnięcia i połamać na kawałki.
Miłego podjadania 🙂