Brokuł w roli surówki

Czy jest tu ktoś jeszcze kto uwielbia zajadać się surowym brokułem? Często odrywam sobie małe różyczki i podjadam podczas przygotowywania jedzenia. Nigdy jednak nie wpadłam na to, że można stworzyć z nich przepszną surówkę.

Kiedy muszę zjeść coś na szybko na mieście, staram się wybierać te zdrowsze opcje. Dlatego cenię sobie wszelkiego rodzaju pijalnie soków czy bary słatkowe. Jednym z takich miejsc jest Mr Clou i tam po raz pierwszy zjadłam sałatkę o prostej nazwie brokułowa i przepadłam. Koniecznie chciałam odtworzyć tę przekąskę w zaciszu mojej kuchni i udało się, oto efekty 🙂

Surówka brokułowa

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 10 min plus ok. 2 godz)


pół brokuła
1 szklanka słonecznika
1/2 czerwonej papryki
1/2 jabłka ze skórką
5 łyżek octu (najlepiej jabłkowego)
2 łyżki oleju
sól
pieprz


  1. Słonecznik zalewamy gorącą wodę i moczymy ok. 2 godziny.
  2. Różyczki brokuła pokroić na bardzo drobnę kostkę. Potrzebujemy około 2 szklanki posiekanego warzywa.
  3. Paprykę i jabłko kroimy rónież w bardzo drobą kostkę.
  4. Przekładamy do  miski warzywa wraz se slonecznikiem, dodajemy olej, ocet, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

We wtorek na blogu —> bezcukrowy ryż zapiekany z jabłkiem. Zapraszam!

20180602_182118-01.jpeg

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s