Ryż z jabłkami bez cukru

Ulubione danie z dzieciństwa? Jedno z nich na pewno ryż zapiekany z jabłkami. W moim domu przygotowany z mlekiem i dość sporą ilością cukru, z tego to powodu dość długi czas nie gościł na moim stole. Kiedy zaczęłam poszukiwać alternatyw dla cukru i mleka, wiedziałam, że nabiał mogę zastąpić mleczkiem kokosowym, brakowało tylko słodyczy i tu z ratunkiem przyszły dojrzałe banany. Nie dość, że są w tym daniu słodzidłem to jeszcze nadają ryżowi kremowej konsystencji.

Ryż z jabłkami to idealny lekki letni obiad, ale chętnie robię też dodatkową miseczkę i pyszne śniadanie na drugi dzień gotowe. Dodatkowa porcja sprawdzi się też idealnie jako jedzenie do pracy.

Ryż gotowy? To zaczynamy.

Ryż zapiekany z jabłkami

SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: 45 min)


1 filiżanka ryżu
2 jabłka
2 dojrzałe banany
1 filiżanka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu


  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i lekko ostudzić.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce.
  3. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  4. Do miski wsypać ugotowany ryż, dodać starte jabłka, rozgnieciony banan i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Wlać mleczko kokosowe i jeszcze raz wymieszać.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20-25 min. Ryż jest gotowy kiedy jego powierznia jest lekk zrumieniona.

 


2 myśli w temacie “Ryż z jabłkami bez cukru

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s