Ulubione danie z dzieciństwa? Jedno z nich na pewno ryż zapiekany z jabłkami. W moim domu przygotowany z mlekiem i dość sporą ilością cukru, z tego to powodu dość długi czas nie gościł na moim stole. Kiedy zaczęłam poszukiwać alternatyw dla cukru i mleka, wiedziałam, że nabiał mogę zastąpić mleczkiem kokosowym, brakowało tylko słodyczy i tu z ratunkiem przyszły dojrzałe banany. Nie dość, że są w tym daniu słodzidłem to jeszcze nadają ryżowi kremowej konsystencji.
Ryż z jabłkami to idealny lekki letni obiad, ale chętnie robię też dodatkową miseczkę i pyszne śniadanie na drugi dzień gotowe. Dodatkowa porcja sprawdzi się też idealnie jako jedzenie do pracy.
Ryż gotowy? To zaczynamy.
Ryż zapiekany z jabłkami
SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: 45 min)
1 filiżanka ryżu
2 jabłka
2 dojrzałe banany
1 filiżanka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i lekko ostudzić.
- Jabłka zetrzeć na tarce.
- Banany rozgnieść widelcem na papkę.
- Do miski wsypać ugotowany ryż, dodać starte jabłka, rozgnieciony banan i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wlać mleczko kokosowe i jeszcze raz wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20-25 min. Ryż jest gotowy kiedy jego powierznia jest lekk zrumieniona.
2 myśli w temacie “Ryż z jabłkami bez cukru”