Gdzie szukacie inspiracji do gotowania?
U mnie wiele dań powstaje ze zwykłej potrzeby, a właściwie głodu. Kiedy przychodzę z pracy, otwieram lodówkę i uświadamiam sobie, że zapomniałam zrobić zakupy, a głód o sobie przypomina. Wtedy zaczyna się u mnie proces tworzenia. Nierzadko powstaje potrawa, która zostaje z nami na dłużej. Tak było na przykład z tą sałatką –> tu
Drugim źródłem inspiracji są odwiedzane restauracje. Uwielbiam próbować nowe dania i smaki, dlatego często stołuje się w nowych miejscach i wybieram z menu to, czego jeszcze nie jadłam, połączenie niektórych smaków bywa zaskakujace i to przeważnie pozytywnie. Tak było po wizycie w bona’me w Hamburgu. Warzywa w sosie pomidorowym, ale to w jakim sosie. Hmmm… Sekretny składnik to daktyle, odmieniły zdawałoby się zwykły sos w coś wyjątkowego.
Po wielu próbach i zestawieniach różnych warzyw przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie.
Warzywa w sosie pomidorowym z orientalną nutą
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 30-45 min)
1 cukinia
1 bakłażan
1 pomidor
1 cebula
6 daktyli bez pestki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 szklanki wody lub wywaru
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/3 łyżeczki cynamonu
chili
sól
- Cebulę przekroić na pół i potem jeszcze raz na pół (czyli na 1/4) i następnie pokroić na plasterki.
- W podobny sposób jak cebulę pokroić cukinię i bakłażan.
- Rozgrzać na patelni olej i dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć lekko.
- Do cebuli dodać pokrojony bakłażan, podsmażyć aż bakłażan będzie prawie gotowy. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
- Dodać przygotowaną cukinię, pomidory pokrojone w grubą kostkę i daktyle w drobne paseczki.
- Posypać przyprawami i dokładnie wymieszać, podsmażyć krótko.
- Zalać wodą i dodać koncentrat pomidorowy.
- Gotować aż cukinia będzie gotowa, ja lubię kiedy nie jest do końca rozgotowana. Na koniec dodać sok z cytryny oraz natkę pietruszki.
Miłego weekendu i oczywiście smacznego!
2 myśli w temacie “Warzywa z orientalną nutą”