Pasta słonecznikowa

Z czym jesz chleb? To pytanie, które zawsze słyszę kiedy wspominam, że nie jadam sera, szynki i przeróżnych kiełbas. Oprócz tego, że do obłożenia kromek służy mi wiele warzyw, bardzo chętnie przygotowuję też pyszne pasty na kanapki.

Czy wiedzieliście, że z ziaren słonecznika można stworzyć całą gamę różnorodnych smarowideł? Ja długi czas o tym nie wiedziałam, tym bardziej teraz ze smakiem zajadam się pysznymi kanapkami z tymi pastami. Warto zrobić więcej i wykorzystać ją zawiniętą w cukinię jako efektowną przekąskę. Na tegoroczne upalne lato idealne!

Zanim przejdziemy do produkcji, kilka wskazówek na początek.

Jak długo moczyć ziarna słonecznika?

Im dłużej tym lepiej. Łatwiej je wtedy zmiksować na gładką masę. Minimum to cała noc. Jednak jeśli nie macie tyle czasu, to zalejcie pestki wrzątkiem i zostawcie na dwie godziny, masa nie wyjdzie gładką ale pasta i tak będzie pyszna.

Jakie dodatki użyć?

Granicę stanowi wasza wyobraźnia. Poniżej podałam moje dwie ulubione wersje. Tu zdradzę Wam jeszcze jedną awaryjną, bo jest bardzo szybka, do wersji podstawowej dodajcie poprostu łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Pasta z ziaren słonecznika

SKŁADNIKI


Wersja podstawowa
2 dł słonecznika namoczonego przez noc
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki płatków drożdżowych
sól, pieprz
ewentualnie 2 łyżki wody


  1. Namoczony przez noc słonecznik wraz z pozostałymi skłanikami miskujemy na gładką masę.
  2. W razie potrzeby (czyli jeśli mamy problemy z miksowaniem) dodać powoli odrobinę wody. Wersja podstawowa gotowa.

Teraz czas na wersje smakowe:


Wersja pomidorowa
składniki z wersji podstawowej
4 suszone pomidory (najlepiej te w oliwie)
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów

Wszystkie składniki miksujemy.


Wersja z oliwkami
składniki z wersji podstawowej
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki oleju

Zmiksować wszystkie składniki i gotowe.


Cukiniowe roladki na zimno

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paski. Podsmażyć je lekko na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierze kuchennym. Na każdy plasterek nałożyć odrobinę pasty i zrolować. I oto przepyszne finger foods gotowe.


2 myśli w temacie “Pasta słonecznikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s