Odwrócone ciasto śliwkowe

Sezon na śliwki w pełni. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że w tym roku oszalałam na punkcie ciast śliwkowych, mgłabym je jeść pod każdą postacią i w każdej formie. Sczególnie jedno ciasto skradło moje serce, oczywiście szybkie i łatwe w przygotowaniu, piękny efekt wizualny i to co najważniejsze niesamowity smak.

# 1 Dlaczego ciasto odwrócone?

Nazwa wypieku może wydawać się nieco dziwna, nawiązuje do tego iż ciasto po upieczeniu należy odwrócić. Jego dno (czyli poukładane śliwki) będzie górą ciasta, a góra stanie się dnem.

#2 Wegańska maślanka

Wiele przepisów na ciasta można zweganizować. Jak zastąpić jajka pisałam tu -> klik. Dzisiaj podpowiem Wam jak zrobić maślankę z mleka sojowego. Wystarczy do napoju dodać 1 stołową łyżkę octu i odstawić na kilka minut. Pod wpływem octu mleko sojowe zacznie kisieć i jego konsystencja nabierze gęstości tak jak przy prawdziwej maślance.

#3 Owoce

Śliwki kroimy w paseczki, w ten sposób łatwiej poukładać je na spodzie blachy, tak aby ściśle przylegały do siebie. Taki układ zapewnia też fajny efekt wizualny.

 Ciasto śliwkowe 

SKŁADNIKI
(porcja: forma o średnicy 28 cm)


do wysypania formy:
1 łyżka oleju kokosowego
150 g cukru brązowego

Ciasto:
300 ml mleka sojowego
1 łyżka octu
500 g śliwek
350 g mąki
120 g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
150 ml oleju (rzepakowy lub z pestek winogron)


  1. Śliwki myjemy i kroimy wzdłuż na kawałki, njlepiej najpierw na pół a potem połówki znowu wzdłuż na kolejne paseczki. Tak jak na zdjęciu poniżej.

2. Przygotowujemy wegańską maślankę, do mleka sojowego wlewamy ocet i odstawiamy do zgęstnienia.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym, wysypujemy dokładnie cukrem, a następnie rozdzielamy na całym dnie pokrojone śliwki.
4. Mieszamy suche składniki, wlewamy olej oraz naszą maślankę. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
5. Ciastem zalewamy śliwki, które znajdują się na spodze formy. Wyrównujemy górę.
6. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
7. Pozostawiamy do ostygnięcia.
8. Na górze formy przykładamy talerz i odwracamy ciasto. Spód naszego ciasta, gdzie znajdują się śliwki ma być naszą górą wypieku.

Smacznego!
@Monika


4 myśli w temacie “Odwrócone ciasto śliwkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s