Dlaczego kasza kuskus? Bo jest szybka w przygotowaniu, nadaje się idealnie na danie awaryjne i oczywiście jest pyszna.
W klasyfikacji kasz, może nie jest najzdrowsza, niektórzy nawet porównują ją do zwykłej białej mąki – tu mogłabym się wdać w dyskusję 😉 jeśli jednak dodamy do niej pyszne warzywa, od razu jej wartość wzrośnie.
Ważne jest aby ułatwiać sobie życie, dzięki temu łatwiej zachować nam to co sobie postanowiliśmy. Nie oszukujmy się, większość z nas nie ma po prostu czasu czy chęci aby poprawić swoje odżywianie, takie proste przepisy mogą się okazać dobrym rozwiązanie i drogą ku lepszemu.
Kuskus z warzywami na ciepło
SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby)
2 cebulki zielone
3 marchewki
szklanka kaszy kuskus
450 ml gorącego wywaru lub wody
sok z 1/2 cytryny
mała cukinia
1 szklanka ciecierzycy
opcjonalnie: świeża pietruszka, sos chili
- Białe cząści cebuli pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, piec ok. 5 minut, w razie potrzeby podlewać odrobiną wody.
- Cukinię pokroić w kostkę.
- Kuskus wsypać na patelnię z warzywami i zalać gorącym wywarem, wymieszać.
- Doprawić sokiem z cytryny i sosem chili, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię.
- Danie podgotować jeszcze do czasu, aż kuskus będzie gotowy, w razie potrzeby podlewać wodą.
- Dodać ciecierzycę i gotować jeszcze ok. 3 minuty.
- Posypać natką pietruszki i zieloną częścią cebuli.
Smacznego!