Jesień to czas kiedy najbardziej cieszę się na dynię. No dobra, na ciepłe swetry i picie gorącej czekolady bez wyrzutów sumienia też, ale dzisiaj skupimy się na dyni.
Moja ulubiona to hokaido, wiadomo łatwa w obsłudze. Nie trzeba obierać jej ze skórki i szybko się gotuje. Najlepsze co można z niej zrobić to zupa i to danie jest najbardziej popularne z tego warzywa.
W przyszłym tygodniu pokażę Wam jeszcze wersję smarowidła na chleb z tej pomarańczowej bani (tak po śląsku mówi się na dynie), które sprawdzi się też idealnie jako deser.
Zacznijmy jednak od najszybszej zupy dyniowej na świecie. Jedyna trudność w jej wykonaniu to pokrojenie dyni w kostkę, najgorzej zacząć, a potem idzie już z górki.
Zupa dyniowa
SKŁADNIKI
dynia hokaido
cebula
woda lub wywar warzywny
łyżka oleju
ulubione przyprawy (np. do kurczaka)
- Cebulę i dynię pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej w garnku. Dodać pokrojoną cebulę.
- Cebulę zeszkilć, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać pokrojoną dynię, wymieszać dokładnie i podpiec ok. 2 minuty.
- Zalać przegotowaną gorącą wodą lub wywarem, tak aby płynu było ok. 0,5 cm poza poziom dyni.
- Gotować na średnim ogniu, aż dynia będzie całkowicie miękka.
- Odstawić do ostygnięcia, zmiksować na krem i gotowe.
Smacznego!
Mniammmm
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie