Najprostsza zupa dyniowa

Jesień to czas kiedy najbardziej cieszę się na dynię. No dobra, na ciepłe swetry i picie gorącej czekolady bez wyrzutów sumienia też, ale dzisiaj skupimy się na dyni.

Moja ulubiona to hokaido, wiadomo łatwa w obsłudze. Nie trzeba obierać jej ze skórki i szybko się gotuje. Najlepsze co można z niej zrobić to zupa i to danie jest najbardziej popularne z tego warzywa.

W przyszłym tygodniu pokażę Wam jeszcze wersję smarowidła na chleb z tej pomarańczowej bani (tak po śląsku mówi się na dynie), które sprawdzi się też idealnie jako deser.

Zacznijmy jednak od najszybszej zupy dyniowej na świecie. Jedyna trudność w jej wykonaniu to pokrojenie dyni w kostkę, najgorzej zacząć, a potem idzie już z górki.

Zupa dyniowa

SKŁADNIKI


dynia hokaido
cebula
woda lub wywar warzywny
łyżka oleju
ulubione przyprawy (np. do kurczaka)


  1. Cebulę i dynię pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać olej w garnku. Dodać pokrojoną cebulę.
  3. Cebulę zeszkilć, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  4. Następnie dodać pokrojoną dynię, wymieszać dokładnie i podpiec ok. 2 minuty.
  5. Zalać przegotowaną gorącą wodą lub wywarem, tak aby płynu było ok. 0,5 cm poza poziom dyni.
  6. Gotować na średnim ogniu, aż dynia będzie całkowicie miękka.
  7. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować na krem i gotowe.

Smacznego!


4 myśli w temacie “Najprostsza zupa dyniowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s