6 sposobów na przejrzałe banany

Banany to produkt, który zawsze znajdziecie u mnie w kuchni. Mój mąż się śmieje, że kiedy piszę mu listę zakupów, początek wygląda zawsze podobnie: banany, owoce. Przy czym jak widzicie banany to u mnie odrębna jednostka niż owoce.

Niestety banany mają to do siebie, że w zaciszu domowym zacznają szybko dalej dojrzewać, pokrywać się czarnymi kropkami. Z przerażeniem kiedyś przeczytałam, że wiele osób, takich przejrzałych owoców już nie jada i biedne piegowate egzemplarze lądują w koszu na śmieci.

Tymczasem banany są świetnym składnik nie tylko wielu deserów, są one zdrowszą alternatywę dla cukru, w wypiekach zastąpią jajka (czytaj -> tu), ale można je również wykorzystać na wiele innych sposobów, zresztą przekonajcie się sami.

#1 Koktajle

Koktajl to pierwsze co przychodzi mi na myśl kiedy pomyślę, co by tu zrobić z tego banana. Kombinacji smakowych jest mnóstwo.

Podstawą jest dojrzały banan z odrobiną mleka roślinnego lub zwykłej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji plus dodatki i miksujemy. Moje ulubione połączenia to banan z:
Truskawkami. To połączenie budzi wspomnienia dzieciństwa, co lato zajadaliśmy się zerwanymi prosto z pola truskawkami, pod każdą postacią i na wiele sposobów. Poza sezonem korzystam najchętniej z zamrożonych owoców, wyciągam je nieco wcześniej z lodówki i takie jeszcze zamrożone wkładam do miksowania.
Jabłkiem i cynamonem. Koktajl ten jest bardzo pobudzający i orzeźwiający.
Kakao. To taka czekolada do picia na zimno, można by się pokusić o kostki lodu i idealny napój na upały gotowy.

koktajle

To każdych z tych kombinacji lubię też czasem dodać:

  • łyżeczkę nasionek chia – po wsiąknięciu płynu nadają koktajlowi przyjemną gęstą konsystencję
  • namoczone w ciepłej wodzie płatki owsiane – dzięki temu koktajl staje się bardziej sycący

Po tych dodatkach kolejny raz włączamy mikser, aby wszystko dokładnie się połączyło.

#2 Lody

Kiedy macie już w zamrażare gotowe zamrożone banany, wykonanie takich lodów zajmnie mniej czasu niż udanie się po gotowe do sklepu. Chociaż takich zdrowych, wegańskich lodów na pewno nie znajdziecie w supermarkecie.

Wgańskie lody z bananów

weganskie.lody.domowe

SKŁADNIKI
(porcja: dwie gałki)


dojrzały banan
dodatki:
wersja czekoladowa: duża łyżka kakao
wersja truskawkowa: ok. szklanki mrożonych truskawek
wersja orzechowa: ok. 2 duże łyżki masła orzechowego


  1. Baza: pokrojonego w kawałki banana zamrozić.
  2. Wyciągnąć owoc z zamrażarki i odczekać chwilę, aż lekko zmięknie (banan nie powinien się rozmrozić)
  3. Włożyć do miksera wraz z wybranymi dodatkami i zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Gotowe.

Jeśli chodzi o dodatki, to możliwości są i tutaj nieograniczone. Moje ulubione to czekoladowe i truskawkowe, ale warto poeksperymentować, aby natrafić na zaskakujące połaczenie.

#3 Ciasto

Absolutnie moje ulubione ciasto, które zawsze się udaje. Wiem, że Wam też przypadło do gustu i wielu z Was je upiekło.  Przekonajcie się jak to ciasto się szybko piecze -> tu

ciasto bananowe

#4 Batony

Super proste i zdrowe, upieczone wieczorem mogą stanowić pożywne śniadanie lub super przekąske w ciągu dnia. Lepiej upiec więcej, bo znikają w ekspresowym tempie.

Przepis znajdziecie -> tu

Batony bananowo-owsiane

#5 Placuszki

Łatwe, proste, a jakie pyszne. Jak to u mnie niewiele składników – tylko trzy, a efekt końcowy murowany. Przepis od jakiegoś czasu na blogu, a dokładnie -> tu

placuszki bananowe tylko 3 skladniki

#6 Zamrozić

Jeśli nie macie teraz czasu i ochoty nic z nimi zrobi, wystarczy banany pokroić na kawałki i wlożyć do zamrażarki. Kiedy przyjdzie Wam ochota na pyszne lody czy koktajl będzie jak znalazł.

Design ohne Titel

Macie jakieś swoje sposoby na przejrzałe banany? Podzielicie się ze mną  komentarzach.

Aktualizacja 26.02.2019, na blogu pojawiły się jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem bananów:

Deser czekoladowy -> przepis
Czekolada na gorąco -> przepis
Ryż z jabłkami -> przepis


Jedna myśl w temacie “6 sposobów na przejrzałe banany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s