Od dawna szukałam sposobu na słone zdrowe muffinki. Wiecie takie, które mogą spokojnie zrobić wieczorem i na rano śniadanie gotowe.
Wiem, że można upiec takie łatwe babeczki na bazie jajka, ja oczywiście chiałam bezjajeczne. A co w kuchni roślinnej zastępuje płynną masę „jajeczną” – niezastąpiona mąka z cicierzycy. Tak jak w tym przepisie (–> tu) można zrobić z niej przepyszny placek, przez niektórych nazywany wegańskim omletem.
Postanowiłam wypróbować czy ciasto z mąki z cicierzycy można zapiec i czy wyjdą z tego zbite słone przekąski. Udało się, wyszły idealne.
Co jako dodatek?
Moje ulubione to z podsmażone pieczarki z dodatkim przypraw np. tej do kurczaka (najważniejsze aby mieszanka zawierała tylko przyprawy bez dodatku glutaminianu sodu czy ekstraktu drożdżowego).
Dobrze pasuje tu też:
- podpieczona papryka
- pomidorki koktajlowe
- groszek
- oliwki
Na pewno można tu jeszcze wiele dodać. Jeśli chcecie napiszcie w komantarzach Wasze propozycje.
Wskazówki
- dodatki podmażyć lub podgotować przed zmieszaniem z masą
- do foremek najlepiej nadają się gładkie foremki, nie te tak zwane papilotki
- aby muffinki łatwiej odklejały się od papieru, wysmarować je przed wylaniem do nich masy
Wegańskie słone muffinki
SKŁADNIKI
(12 babeczek)
1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody
ulubione dodatki (u mnie podmżone pieczarki)
olej do wysmarowania foremek
- Wodę wymieszać z mąką na gładką masę.
- Foremki wysmarować olejem (najłatwiej jest z kokosowym).
- Ciasto wlewać na blachę, pozostawiając miejsce na dodatki.
- Rozdzielić dodatki na każdą babeczkę.
- Piec 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 °C
Smacznego!