Muffinki na słono

Od dawna szukałam sposobu na słone zdrowe muffinki. Wiecie takie, które mogą spokojnie zrobić wieczorem i na rano śniadanie gotowe.

Wiem, że można upiec takie łatwe babeczki na bazie jajka, ja oczywiście chiałam bezjajeczne. A co w kuchni roślinnej zastępuje płynną masę „jajeczną” – niezastąpiona mąka z cicierzycy. Tak jak w tym przepisie (–> tu) można zrobić z niej przepyszny placek, przez niektórych nazywany wegańskim omletem.

Postanowiłam wypróbować czy ciasto z mąki z cicierzycy można zapiec i czy wyjdą z tego zbite słone przekąski. Udało się, wyszły idealne.

Co jako dodatek?

Moje ulubione to z podsmażone pieczarki z dodatkim przypraw np. tej do kurczaka (najważniejsze aby mieszanka zawierała tylko przyprawy bez dodatku glutaminianu sodu czy ekstraktu drożdżowego).

Dobrze pasuje tu też:

  • podpieczona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • groszek
  • oliwki

Na pewno można tu jeszcze wiele dodać. Jeśli chcecie napiszcie w komantarzach Wasze propozycje.

Wskazówki

  • dodatki podmażyć lub podgotować przed zmieszaniem z masą
  • do foremek najlepiej nadają się gładkie foremki, nie te tak zwane papilotki
  • aby muffinki łatwiej odklejały się od papieru, wysmarować je przed wylaniem do nich masy

Wegańskie słone muffinki

20181019_111926-01

SKŁADNIKI
(12 babeczek)


1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody
ulubione dodatki (u mnie podmżone pieczarki)
olej do wysmarowania foremek


  1. Wodę wymieszać z mąką na gładką masę.
  2. Foremki wysmarować olejem (najłatwiej jest z kokosowym).
  3. Ciasto wlewać na blachę, pozostawiając miejsce na dodatki.
  4. Rozdzielić dodatki na każdą babeczkę.
  5. Piec 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 °C

Smacznego!

20181019_110900-02

20181019_104240-01

20181019_111113-01


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s