Już od dawna eksperymentuję sobie w moich poczynaniach kulinarnych i czasem myślę, że nic zaskoczyć mnie już nie może. Jednak dzisiaj odkryłam najlepszą pizzę na świecie i to z zaskakujących składników.
Poznajcie moją pizzę fasolową. Wybacz mi kaszo jaglana (do tej pory moja ulubiona pizza -> tu) ale odchodzę, wybieram niekruszący się spód, mięsisty, a zarazem chrupiący. Mój tester – w osobie mojego osobistego męża, potwierdza, wyszło danie idealne.
Wskazówki:
- można użyć 120 g suchej czerwonej fasolki – ugotować do miękkości, ocedzić i postępować dalej jak w przepisie
- dodatki przygotować osobno, a następnie ułożyć na gotowej już pizzy
- jeśli chcesz upec pizzę z serem, po odwróceniu pizzy ułóż na niej dodatki i ser i piec kolejne 10-15 min
- jeśli chcesz aby pizza była bezglutenowa użyj odpowiedniej mąki
- od dziś pamiętajcie aby mieć w zapasie puszkę (lub słoik) fasolki kidney
Pizza z fasoli
SKŁADNIKI
(porcja: dwie osoby, czas: 15 min plus ok. 35 min pieczenie, piekarnik: 180°C)
puszka fasolki kidney (ok. 250 g)
3 łyżki mielonego siemia lnianego + 9 łyżek letniej wody
2 łyżki siemnia lnianego
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mąki (u mnie gryczana)
ząbek czosnku (opcjonalnie)
pieprz i sól do smaku
ulubione dodatki
- Fasolkę przepłukać wodą i odcedzić na sitku.
- Czosnek rozgnieść lub pokroić na kawałki.
- Wszystkie składniki zmiksować razem, najlepiej zrobić do w robocie kuchennym.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć dwa placki ok. 1 cm grubości lub na kilka mniejszych.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180, od czasu do casu otwierając piekarnik, aby odparowała woda. Najpierw piec ok. 20 minut, następnie obrócić i piec z drugiej strony jeszcze około 15 min. Jeśli chcesz pizzę zapiec z serem patrz wskazówki.
Smacznego!
Jedna myśl w temacie “Pizza z fasoli”