Jak przygotowania do świąt? U mnie wyjątkowo w tym roku idzie zgodnie z planem. Pierwsze prezenty już kupiłam, jedzenie świąteczne zaplanowałam. Najbardziej cieszę się oczywiście na wyjazd do Polski, to tam wyżyję się kulinarnie.
W tym roku postanowiłam, że przez cały grudzień będę cieszyć się wyjątkową atmosferą, tochę zwolniłam. Moje potrawy naszpikowałam aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami. Powstało też kilka nowych przepisów.
WARTO WIEDZIEĆ
Cynamon, kardamon, goździki, anysz, gałka muszkatałowa często pod zbiorową nazwą przyprawa korzenna czy do piernika mają według tradycyjnej medycyny chińskiej właściwości rozgrzewające, dlatego są idealnym dodatkiem do zimowych potraw.
Tak jakoś utarło się, że przyprawa do piernika to symbol grudniowych wypieków. Dlatego tak łatwo stworzyć świąteczne desery, wystarczy dodać odrobinę wspomnianych dodatków.
WARTO WIEDZIEĆ
Najlepiej wybierać cynamon cejloński, który zawiera mniej kurkuminy – substancja ta w nadmiernych ilościach może być niebezpieczna dla zdrowia.
Dzisiaj mam dla Was przepis na muffinki z dodatkiem wspomnianych przypraw.
Korzenne babeczki
SKŁADNIKI
(12 sztuk, piekarnik 180°C)
200 g mąki (zwkłej lub bezglutenowej)
100-120 g cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju (rzepakowy lub z pestek winogron)
200 ml mleka roślinnego (lub zwykłego)
- Połączyć wszystkie suche składniki.
- Dodać olej i mleko.
- Miksować do dokładnego połączenia wszystkiego.
- Przelewać do foremek na muffinki.
- Piec ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
- Smacznego!