Dieta roślinna jak zacząć?

Chcesz ograniczyć/przestać jeść mięso? Nie wiesz jednak jak się do tego zabrać, poniżej znajdziesz kilka wskazówk, które mi bardzo pomogły w zmianie sposobu odżywiania.

keep.calm.and.don't.eat.meat

#1 Zmienić wszystko od razu czy zacząć od małych zmian

Najważniejsze to dopasować wszystko do siebie. Niektórym najlepiej wychodzą zmiany w stylu od jutra i na zawsze, inni potrzebują strategii małych kroków.

Codziennie jedno małe działanie, jest lepsze niż zrezygnownie całkowicie po kilku dniach. Ty znasz siebie najlepiej i wiesz co przyniesie sukces.

Może zaczniesz na początek od jednego posiłku bezmięsnego w ciągu dnia i powoli zaczniesz weganizować kolejne. Następnie możesz poszukać restauracji wegańskich w okolicy czy sklepów, w których zakupisz wegańskie produkty.

Wybierz swoje tempo i nie utrudniaj na siłę, powoli zaczniesz odkrywać co jest dobre dla ciebie i jak utrzymać długotrwałą zmianę.

Niezależnie od tego czy zaczniesz od małych zmian czy wielkiej rewolucji, ważne jest odpowiednie przygotowanie. To pozwoli uniknąć pułapek i niespodzianek po drodze.

#2 Jak mogę się przygotować?

Zacznij od zaplanowania co będziesz jadł/a w kolejnych bezmięsnych dniach. Na początek postaw na proste sprawdzone dania, eksperymentowanie pozostaw na później.

Przygotowanie planu posiłków na minimum 3 dni, najlepiej na cały tydzień, pozwoli uniknąć niepotrzebnych nerwów, po pierwsze będziesz dokładnie wiedział/a co zjesz bez zbędnego stresu pod tytułem „co ja mam teraz ugotować“. Po drugie zobaczysz, że opcji jest wiele i pozbędziesz się drugiego steresu „co mam wogóle jesć“.

Poniżej możesz pobrać trzy różne plannery do zaplanowania posiłków na cały tydzień.

planer posiłków różowy

planer posiłków niebieski

planer posiłków

#3 Planowanie – jak się do tego zabrać?

No to zaczynamy:

ULUBIONE POTRAWY

Zrób listę swoich ulubinych dań. Może się okazać, że wśród nich jest wiele bezmięsnych propozycji, najlepiej od nich zacząć planowanie.

Mięsne dania zmodyfikuj, najłatwiej zrobić to poprzez pominięcie mięsa lub zamienienie go na roślinne proteiny (np. rośliny stączkowe).

Przykład: ja uwielbiam fasolkę po bretońsku, teraz robię ją tylko z fasoli w sosie pomidorowym. Do ziemniaków i surówki, zamiast mięsa robię burgera fasolowego, falafele lub fasolkę.

„Typowy” polski obiad, tu zamiast mięsa falafel (z gotowej mieszanki z Rossmana)

PRZEPISY BAZOWE AWARYJNE

Miej w zadadrzu przepisy bazowe, to one ratują w dniach kiedy nie ma się ani czasu ani ochoty stać przy garach.

W tej roli sprawdzają się np. ryż z fasolką kindey i do tego szybka sałatka czy kasza gryczana z mieszanką warzyw z mrożonek. Dlatego pamiętaj, żeby mieć w zapasie puszkę fasolki czy paczkę mrożonek w zamrażarce.

Moje danie awaryjne fasolka kindey z puszki z dodatkiem kaszy lub ryżu (tu bulgur) i ewentualnie warzywami (tu zielona papryka) do tego jeszcze zjadłam sałatkę.

POZNAJ LISTĘ ZAMIENNIKÓW

Dla tradycyjnych produktów istnieją wegańskie odpowiedniki, poniżej znajdziesz małą listę, co czym zamienić.

Spróbuj jednak unikać gotowania zweganizowanego 1 do 1 – czyli mięso zamienione mięsem z soji czy seitana, ser zamieniony kupionym serem wegańskim, kiełbaski w daniu zamienione kiełbaskami sojowymi.

Od czasu do czasu nie ma sprawy, na dłuższą mętę lepiej unikać przetworzonej żywności.

zamienniki.weganskie

O wegańskich zamiennikach jajka przeczytacie we wpisie ->tu.

#4 Poznaj swoje dlaczego.

Powodów zaprzestania/ograniczenia jedzenia mięsa może być wiele. Jeśli dokładnie znasz swoje powody, to ich przywołanie w kryzysowych sytuacjach pomoże ci dalej wytrwać w Twoim postanowieniu. Wkrótce więcej na blogu.

#5 Co jeśli będę miał ochotę na mięso/produkty pochodzenia zwierzęcego?

Pytanie to na początku również kołatało się w mojej głowie. Na rynku jest wiele wegańskich zamienników, które doskonale zaspokoją apetyt na znane mięsne przetwory.

W sytuacjach kryzysowych można sobie na nie pozwolić. Ze wzgląedu na to, że często ich składy pozostawiają wiele do życzenia, zrezygnujmy z ich jedzenia na co dzień.

#6 Co z zapotrzebowaniem na składniki odżywcze?

Wszystko zależy od tegoco dokładnie będziemy jedli. W obiegowej opinii krążą mity, że odżywianie wegańskie jest dietą niedoborową. Prawda jest taka, że każda dieta nieodpowiednio zbilansowana może doprowadzić do braków, tak samo bazowanie tylko na przetworzonej żywności.

Na co zwrócić uwagę? Tak ogólnie mówiąc, postaraj się w jednym posiłku zjadać produkty (peło-)ziarniste (ryż, kasze, makarony) plus rośliny strączkowe (fasole, ciecierzyce, soczewicę, tofu itd.) oraz ulubione warzywa.

Jeśli twoja dieta będzie w 100 procentach wegańska może będzie konieczne suplementwanie witaminy B12 (więcej o bilansowaniu diety wegańskiej wkrótc na blogu).

! Jak dostarczyć sobie wszystkich składników i zbilansować swoją dietę poczytasz -> tu

#7 Zamień to w ekscytującą przygodę

Czytaj, informuj się, odkrywaj. Kiedy wprowadzamy nowe rzeczy do naszego życia, to tak jakby wyruszyć w podróż do nieznanego miejsca.

Jest tyle nowego do poznania, tyle rzeczy do przeżycia. Uczyń ze zmiany jedzenia zabawę, kto wie jakie nowe smaki odkryjesz, jakie dania Cię zaskoczą.

To co, robisz pierwszy krok?


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s