Gofry na słono??? Taka też była moja reakcja kiedy pierwszy raz zobaczyłam gofra obłożonego pomidorem i sałatą. Jednak odkrywca we mnie postanowił sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi.
Nie dodając do ciasta cukru stwarzamy sobie możliwość cieszenia się tym pysznym wypiekiem na słodko i słono.
W końcu znalazłam idealny przepis na gofry, bo do tej pory gofrownica służyła mi raczej do pieczenia beztłuszczowych placków ziemniaczanych, możecie to zobaczyć -> tu.
U mnie gofry z rozgniecionym awokado oraz: pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami, pokrojonym na plasterki czosnkiem marynowanym, czarnymi oliwkami.
Nie tylko deser
Gofry można wykorzystać na wiele okazji i sposobów. Oto moich kilka propozycji:
- na śniadanie – z dodatkiem ulubionych warzyw czy smarowideł lub na słodko z owocami, konfiturami, masłem orzechowym (kilka przepisów na wegańskie smarowidła znajdziecie na końcu wpisu). Gofry można upiec dnia poprzedniego, a rano odgrzać w tosterze – takie smakują nawet jeszcze lepiej.
- kiedy brak pieczywa w domu – czasem mi się zdarza nie kupić chleba na weekend, gofry idealnie go zastępują.
- na imprezę – małe trójkąciki z dodatkami pięknie się prezentują i stanowią idealną przekąskę.
- do lunchboxa – z dodatkiem sałatki warzywnej czy owocowej lub pysznym dipem.
To zaczynajmy!
Wegańskie gofry
SKŁADNIKI
(porcja: około 8 sztuk)
500 g mąki
3 łyżki mielonego siemia lnianego
1 paczka proszku do pieczenia
600-800 ml wody
opcjonalnie: szczypta kurkumy (dla koloru)
- Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę kurkumy, aby nadać złocisty kolor – ja pominęłam.
- Wlewać porcjami wodę, dokładnie mieszając.
- Odczekać 5 min.
- Piec gofry
W poszukiwaniu wegańskich past na kanapki lub gofry 😉