Gofry na słodko i słono

Gofry na słono??? Taka też była moja reakcja kiedy pierwszy raz zobaczyłam gofra obłożonego pomidorem i sałatą. Jednak odkrywca we mnie postanowił sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi.

Nie dodając do ciasta cukru stwarzamy sobie możliwość cieszenia się tym pysznym wypiekiem na słodko i słono.

W końcu znalazłam idealny przepis na gofry, bo do tej pory gofrownica służyła mi raczej do pieczenia beztłuszczowych placków ziemniaczanych, możecie to zobaczyć -> tu.

20190124_100116-01.jpeg

U mnie gofry z rozgniecionym awokado oraz: pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami, pokrojonym na plasterki czosnkiem marynowanym, czarnymi oliwkami.

Nie tylko deser

Gofry można wykorzystać na wiele okazji i sposobów. Oto moich kilka propozycji:

  • na śniadanie – z dodatkiem ulubionych warzyw czy smarowideł lub na słodko z owocami, konfiturami, masłem orzechowym (kilka przepisów na wegańskie smarowidła znajdziecie na końcu wpisu). Gofry można upiec dnia poprzedniego, a rano odgrzać w tosterze – takie smakują nawet jeszcze lepiej.
  • kiedy brak pieczywa w domu – czasem mi się zdarza nie kupić chleba na weekend, gofry idealnie go zastępują.
  • na imprezę – małe trójkąciki z dodatkami pięknie się prezentują i stanowią idealną przekąskę.
  • do lunchboxa – z dodatkiem sałatki warzywnej czy owocowej lub pysznym dipem.

To zaczynajmy!

Wegańskie gofry

SKŁADNIKI
(porcja: około 8 sztuk)


500 g mąki
3 łyżki mielonego siemia lnianego
1 paczka proszku do pieczenia
600-800 ml wody
opcjonalnie: szczypta kurkumy (dla koloru)


  1. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę kurkumy, aby nadać złocisty kolor – ja pominęłam.
  2. Wlewać porcjami wodę, dokładnie mieszając.
  3. Odczekać 5 min.
  4. Piec gofry

 

W poszukiwaniu wegańskich past na kanapki lub gofry 😉


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s