Proteinowe naleśniki z soczewicy

Uwielbiam strączki. Nie dość, że są zdrowe i pyszne to można je jeszcze wykorzystać jako półprodukt to wyczarowania przeróżnych dań.

Od pizzy (przepis tu) poprzez burgery (przepis tu) po słodkie ciasta, a skończywszy, przynajmniej na dzisiaj, na pysznych wytrawnych naleśnikach. Dziecinnie proste, tylko z dwóch składników.

proteinowe_tortille.jpeg

Soczewicowe naleśniki to idealne śniadanie czy przekąska zabrana do lunch boxa do pracy. Dzięki wykorzystaniu jako składnika głównego soczewicy, naleśniki są bezglutenowe, wegańskie, a jeśli upeczecie je na patelni bez tłuszczu, to będę i beztłuszczowe.

Głównym bohaterem jest czerwona soczewica. Te małe ziarenka kryją sobie wielką moc, oprócz bogactwa witamin i minerałów, to istna bomba białkowa w 100 g soczewicy jest 23 g białka, w porównaniu w 100 g kurczaka – 20 g.

Wracając do naleśników, jeszcze kilka informacji:

  • koniecznie użyjcie czerwonej soczewicy, inne rodzaje są za twarde do tego dania
  • namaczajcie strączki minimum 3 godz
  • naleśniki najlepiej zawinąć kiedy są jeszcze ciepławe

Zaczynamy!

Naleśniki z soczewicy

weganskie_nalesniki.jpeg
SKŁADNIKI

(porcja: 6 sztuk, czas: 15 min + 3 godz)


150 g czerwonej soczewicy
320 ml wody
opcjonalnie: sól, pieprz


  1. Soczewicę zalać wodą, przykryć i odstawić na minimum 3 godziny.
  2. Po tym czasie wlać strączki wraz z wodą do miksera i zmiksować na gładką masę.
  3. Na patelni do smażenia naleśników rozgrzać olej, wlewać ciasto i rozprowdzić na patelni na płaski placek. Po pewnym czasie ok. 3 min sprawdzić czy dół się upiekł, obrócić i piec krótko z drugiej strony.
  4. I gotowe.

Smacznego!

weganski_low_carb.jpeg

 


Jedna myśl w temacie “Proteinowe naleśniki z soczewicy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s