Zapiekana owsianka

Czy zdarza Wam się zjadać na śniadanie coś na szybko, co akurat jest pod ręką? Nie zawsze wtedy śniadanie wygląda tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Oczywiście można przygotować śniadanie wieczorem, aby następnego ranka cieszyć się z zastawionego stołu. Propozycji jest wiele.

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać ulubioną zapiekaną owsiankę. Owsianka nadaje się idealnie do zabrania do pracy czy uczelnię na drugie śniadanie lub jako zamiennik ciasta. Warto upiec jej więcej, bo znika w szybkim tempie, a jeśli coś zostanie to można ją spokojnie zamrozić.

Jakie dodatki?

Nie musicie używać jakichkolwiek dodatków, sama owsianka bazowa smakuje wyśmienicie, aby owsianka się nie zudziła dokładm do niej, od czasu do czasu coś ekstra:

  • najwygodniej wsypać garść świeżych czy mrożonych owoców – malin, jagód lub mieszanki leśnych
  • orzechy czy bakalie sprawdzą się również doskonale.

Myślę, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego.

Przekonałam Was? To zaczynamy.

Zapiekana owsianka wegańska

zapiekana_owsianka.jpegSKŁADNIKI
(porcja: 12 sztuk, czas: 5 min plus 55 min pieczenie, piekarnik: 180°)


Baza
300 g płatków owsianych
300 ml mleka roślinnego
350 g musu jabłkowego
szczypta soli
opcjonalnie:
cynamon
słodzidło (najlepiej płynne)
ulubione dodatki: czytaj wyżej


  1. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
  2. Rozprowadzić na formę (najlepiej kwadratową o rozmiarze 22,5 cm)
  3. Piec ok. 55 min, w zależności czy owianka ma być bardziej zbita czy wilgotna.
  4. Po ostygnięciu pokroić.

Smacznego!

wegańska_owsianka.jpeg

zapiekana_weganska_owsianka.jpeg


2 myśli w temacie “Zapiekana owsianka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s