Czy zdarza Wam się zjadać na śniadanie coś na szybko, co akurat jest pod ręką? Nie zawsze wtedy śniadanie wygląda tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Oczywiście można przygotować śniadanie wieczorem, aby następnego ranka cieszyć się z zastawionego stołu. Propozycji jest wiele.
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać ulubioną zapiekaną owsiankę. Owsianka nadaje się idealnie do zabrania do pracy czy uczelnię na drugie śniadanie lub jako zamiennik ciasta. Warto upiec jej więcej, bo znika w szybkim tempie, a jeśli coś zostanie to można ją spokojnie zamrozić.
Jakie dodatki?
Nie musicie używać jakichkolwiek dodatków, sama owsianka bazowa smakuje wyśmienicie, aby owsianka się nie zudziła dokładm do niej, od czasu do czasu coś ekstra:
- najwygodniej wsypać garść świeżych czy mrożonych owoców – malin, jagód lub mieszanki leśnych
- orzechy czy bakalie sprawdzą się również doskonale.
Myślę, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego.
Przekonałam Was? To zaczynamy.
Zapiekana owsianka wegańska
SKŁADNIKI
(porcja: 12 sztuk, czas: 5 min plus 55 min pieczenie, piekarnik: 180°)
Baza
300 g płatków owsianych
300 ml mleka roślinnego
350 g musu jabłkowego
szczypta soli
opcjonalnie:
cynamon
słodzidło (najlepiej płynne)
ulubione dodatki: czytaj wyżej
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
- Rozprowadzić na formę (najlepiej kwadratową o rozmiarze 22,5 cm)
- Piec ok. 55 min, w zależności czy owianka ma być bardziej zbita czy wilgotna.
- Po ostygnięciu pokroić.
Smacznego!
Rewelacyjna owsianka 🙂 dziękuję za przepis!
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Miłej zabawy w pieczeniu i jedzeniu 🙂
PolubieniePolubienie