Jedną z moich ukochanych kuchni świata jest kuchnia turecka. Dla niewtajemniczonych Turcja ma kulinarnie do zaoferowania o wiele więcej niż kebab z budki na rogu.
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić zupą z mojej ulubionej restauracji. Smak tej zupy jest obłędny i wcale nie zdradza, że tak łatwo i szybko można ją samemu przyrządzić w domu.
Metodą prób i błędów, odkryłam rodzaj soczewicy, z której przyrządza się zupę. Kiedy już udało mi się ją odtworzyć, przepis wydał mi się tak dziecinnie prosty, że postanowiłam poradzić się mojej tureckiej przyjaciółki, a właściwie jej mamy czy aby na pewno wszystko mam w zupie co być powinno.
Przedstawiam Wam mercimek corbasi, jak pięknie to brzmi w języku tureckim, tłumacząc na polski: zupa z soczewicy 😉 Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że to moje kolejne danie awaryjne, kiedy nie mam czasu na gotowanie – przygotowanie tego dania zajmuje 5 minut, reszta to już tylko gotowanie.
Turecka zupa z soczewicy
SKŁDNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: 5 min+20 min gotowanie)
cebula
2 łyżki oleju
2 filiżanki soczewicy czerwonej (ok. 320 g)
1,5 l wody lub bulionu (gorące)
sól, pieprz
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej w garnku, dodać pokrojoną cebulę. Podmażyć lekko.
- Dodać soczewicę i gorącą wodę. Przykryć i gotować przez 15 minut, aż soczewica będzie rozgotowana.
- Po ostygnięciu zmiksować na gładki krem.
- Podawać skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego!