Jabłka w cieście

Historia moich jabłek w cieście sięga tłustego czwartku. Przeglądam zdjącia pięknych, rumianych pączków, kolorowych oponek, różowe lukry, posypki. Nawet gdybym nie chciała wszędzie te pączki.

20190310_171820-01

W normalnych okolicznościach zjadłabym też takiego pączusia, przecież od jednego świat się nie zawali. Szkoda tylko, że podjęłam się nie jeść cukru, że też nie pomyślałam, że w tym okresie przypada tłusty czwartek.

Wieczorem postanowiłam, że coś tu trzeba zrobić. Jest dobrze – mam jabłka, mleko sojowe. O tak, zrobimy jabłka w cieście. Do tego zamiast posypać cukrem podłam je z musem jabłkowym, cudownie.

Jabłka zapiekane w cieście wegańskim

20190310_150748-01

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 20 min)


pół szklanki mąki (u mnie gryczana)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki musu jabłkowego
cynamon
1 łyżeczka zmielonego siemnia lnianego
Wegańska maślanka:
pół szklanki mleka sojowego (100 ml)
2 łyżki octu jabłkowego


  1. Mleko połączyć z octem i odstawić na kilka minut, aż mleko zacznie się ścinać. Wersja wegetariańska: użyć pół szklanki maślanki.
  2. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i wymieszać.
  3. Dodać pozostałe składniki oraz zcięte mleko. Połączyć dokładnie wszystkie skłdniki. Odstawić na około 10 min.
  4. W tym czasie przygotować jabłka, obrać je ze skórki i pokroić horyzontalnie w plastry, a następnie usunąć gniazda nasienne.
  5. Jabłka moczyć w cieście i smażyć na oleju na złoto z każdej strony.
  6. Można posypać cukrem, ja podaje z musem jabłkowym.

Smacznego!
@Monika

20190310_150844-01


Jedna myśl w temacie “Jabłka w cieście

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s