Historia moich jabłek w cieście sięga tłustego czwartku. Przeglądam zdjącia pięknych, rumianych pączków, kolorowych oponek, różowe lukry, posypki. Nawet gdybym bardzo się starała ich nie widzieć – wszędzie te pączki.
W normalnych okolicznościach zjadłabym też takiego pączusia, przecież od jednego świat się nie zawali. Szkoda tylko, że podjęłam się nie jeść cukru, że też nie pomyślałam, że w tym okresie przypada tłusty czwartek.
Wieczorem postanowiłam, że coś tu trzeba zrobić. Jest dobrze – mam jabłka, mleko sojowe. O tak, zrobimy jabłka w cieście. Do tego zamiast posypać cukrem podłam je z musem jabłkowym, cudownie.
Jabłka zapiekane w cieście wegańskim
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 20 min)
pół szklanki mąki (u mnie gryczana)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki musu jabłkowego
cynamon
1 łyżeczka zmielonego siemnia lnianego
Wegańska maślanka:
pół szklanki mleka sojowego (100 ml)
2 łyżki octu jabłkowego
Dodatkowo:
2 jabłka
- Mleko połączyć z octem i odstawić na kilka minut, aż mleko zacznie się ścinać. Wersja wegetariańska: użyć pół szklanki maślanki.
- Proszek do pieczenia połączyć z mąką i wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki oraz zcięte mleko. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na około 10 min.
- W tym czasie przygotować jabłka, obrać je ze skórki i pokroić horyzontalnie w plastry, a następnie usunąć gniazda nasienne.
- Jabłka moczyć w cieście i smażyć na oleju na złoto z każdej strony.
- Można posypać cukrem, ja podaje z musem jabłkowym.
Edit 11.10.2020: Przepis można wykorzystać do zrobienia placuszków jabłkowych. W tym przypadku zamiast kroić plastry z jabłek potrzyj je na tarce, możesz dodatkowo pokroić pół jabłka pokroić w drobną kostkę.
Smacznego!
@Monika
Mniaiaammmm
PolubieniePolubienie