Tofu – 3 szybkie przepisy

Kto pierwszy raz póbuje tofu nie od razu pała do niego gorącą miłością. Warto jednak dać temu serze z soji, bo tak jest też tofu nazywane, drugą, a nawet i kolejne szansy.

Smak tofu z jednej strony jest neutralny, co sprawia, że wiele można z nim zdziałać, z drugiej strony jednak jest dość specyficzny. Opłaca się trochę popróbować, by w końcu trafić na sposób, który okaże się hitem.

Nasze podniebienie jest jak mięsień im bardziej trenowany tym łatwiej i przyjemniej mu pewne rzeczy smakują. Dlatego często do pewnych smaków musimy się po prostu przyzwyczaić.

Tofu to nie zawsze to samo tofu, zauważyłam, że w zależności jakiej firmy kupuję, smakuje ono inaczej. Już teraz wiem, które mam kupić, aby było pyszne. Do tego chciałam Cię zachęcić, próbuj.

Dzisiaj pokażę Ci moje trzy szybkie przepisy na tofu, które smakują mi najbardziej. Dodam jeszcze, że polubiły je nawet osoby, dla których tofu mogłoby nie istnieć.

weganski_twarozek.jpeg

#1 Twarożek z tofu

Jajecznica z tofu nazywana jest tofucznica, a twrożek – tofurożek czy tforożek 😉 ? Ciekawa jestem jaka nazwa Ci się podoba.

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 5 min)


pół kostki tofu (100g)
4 łyżki jogurtu
1 łyżka octu (u mnie jabłkowy)
1 łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz
ulubione dodatki:
rzodkiewki, zielona cebulka


  1. Tofu rozgnieść widelcem.
  2. Dodać jogurt, płatki drożdżowe, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  3. Dodać ulubione dodatki i gotowe.

weganskie_tofu

#2 Sałatka grecka z fetą z tofu

Moja tofu-feta jest żółta, bo uwielbiam ją marynwać z dodatkiem kurkumy. Jeśli nie lubicie tej przyprawy to można spokojnie dodać ulubione zioła takie jak bazylię, oregano. Tak zamarynowane tofu w połączeniu z warzywami zasługuje na miano wegańskiego sera feta.

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: )


FETA
(przygotować dnia poprzedniego)
kostka tofu (200g)
szklanka wody
1 łyżeczka soli morskiej
3 łużki soku cytryny
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka kurkumy lub ulubionych ziół (bazylia, oregano)
pieprz

SAŁATKA
ogórek zielony
2 pomidory
czerowna papryka
czerwona cebula
kilka czarnych oliwek
tofu feta
Dressing:
2 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
opcjonalnie: posiekana natka pietruszki


  1. Tofu pokroić w kostkę.
  2. Wodę przelać do garnka lub patelni i rozpuścić w niej sól.
  3. Dodać sok z cytryny oraz tofu. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-3 minuty.
  4. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Odlać wodę i ostrożnie przedzecić.
  5. Składniki na marynatę: olej, ocet, kurkuma lub zioła i pieprz, dokładnie ze sobą wymieszać.
  6. Połączyć marynatę z tofu, tak aby każdy kawałeczek był nią pokryty.
  7. Przykryć i odstawić do lodówki na około 5 godzin, a najlepiej na noc.
  8. Po tym czasie odsączyć tofu.
  9. Wszystkie składniki na sałatkę pokroić w kostkę, dodać fetę.
  10. Przygotować sos do sałatki, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Polać sałatkę.

tofu_slodko_kwasne

#3 Chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym

Wersje tego dania są dwie:

  • Pierwsza szybsza – tofu pokroić w kostkę i podpiec wraz z przyprawami (najlepiej pasuje tu przyprawa do kurczaka) na złoto.
  • Druga bardziej pracochłonna, za to tofu jest bardziej chrupiące, dzięki ciastu w którym go moczymy. Ten przepis znajduje się poniżej.

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 20-30 min)


Sos słodko-kwaśny
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
chili
1 łyżka octu jabłkowego
1-2 łyżek słodzidła (syrop z agawy, cukier)
1/2 szklanki wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
2 łyżki wody wymieszane z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju do smażenia
Chrupiące tofu
kostka tofu (200 g)
1 szklanka mąki (zwykłej, gryczanej, ryżowej)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
pieprz
szklanka wody
olej do smażenia


Sos słodko-kwaśny
1. Rozgrzewamy olej na patelni.
2. Dodajemy rozgnieciony czosnek, podsmażamy trochę, uważając aby się nie przypalił.
3. Dodajemy pozostałe składniki poza wodą z mąką ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i pozostawiamy do wrzenia.
4. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, ciągle mieszając sos.
5. Gotujemy jeszcze chwilę i sos gotowy.
Chrupiące tofu
6. Łączymy wszystkie składniki na gęste ciasto, coś w rodzaju ciasta naleśnikowego.
7. Kroimy tofu w kostkę i moczymy w cieście. Najlepiej wrzucić wszystko do miski z ciastem i wymieszać przy pomocy rąk.
8. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze tofu na złoto.
9. Można podać z ryżem lub kaszą oraz ugotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, fasolką szparagową

Który przepis wypróbujecie?

Smacznego
@Monika

tofu_3_proste_przepisy


Jedna myśl w temacie “Tofu – 3 szybkie przepisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s