Budyń z chia – podstawy

Najbardziej znanym przepisem z wykorzystaniem chia jest budyń, który idealnie nadaje się jako zdrowy deser czy pożywne śniadanie. Dzęki właściwości pęcznienia, chia wymieszana z płynem nie potrzebuje już żadnych innych zagęstników. 

Podstawa jest zawsze ta sama, odpowienie proporcje nasion chia i płynu. Smaki, kolory i dodtki to już wyłącznie kwestia wyobraźni. Jednak aby zawsze się udał ten przepyszny deser zebrałam dla was kilka wskazówek.

#1 CZYM POSŁODZIĆ?

Możliwości jest wiele, można użyć:

  • zwykłego cukru, syropu z agawy, syropu ryżowego
  • daktyli jak w tym przepisie -> tu
  • banana – zmiksowauj go z mlekiem, pamiętając o zachowaniu proporcji mleka do ilości nasion chia – najlepiej zaczynając od 300 ml mleka i jednego banana, wszystko zmiksować i sprwdzić czy płyn ma 500 ml, gdyby było za mało dolać mleka
  • mus jabłkowy

Budyń można też przygotować bez dosładzania, a dodać do niego przed zjedzeniem słodkie owoce czy mus owocowy.

weganski_budyn_czekoladowy.jpeg

Budyń chia czekoladowy

#2 CO ZROBIĆ ABY NA PEWNO SIĘ UDAŁO?

Mielenie. Nasionka chia najlepiej zmielić w młynku, nie musimy ich mielić dokładnie wystarczy jeśli niektóre ziarenka będą zmielone. To dobry sposób dla tych, którzy nie lubią tych „dziwnych kuleczek”.

Mieszanie. Przed włożeniem budyniu do lodówki koniecznie przemieszaj płyn minimum dwa razy w odstępie około 10 minut, wtedy nasiona rozprowadzą się dokładnie w całym płynie i nie powstaną nirspetyczne grudki.

#3 DLACZEGO WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz tu:
– właściwości nasion chia

Budyń chia – przepis podstawowy

20190222_111340-01-01

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)


500 ml mleka (plus słodzidło)
60 g (ok. 7 łyżek) łyżek nasion chia


  1. Nasionka wymieszać dokładnie z mlekiem, odstawić na 10 minut i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej powtórzyć czynność jeszcze po 10 minutach.
  2. Rozlać do salaterek, szklanek czy innych pojemników.
  3. Odstawić do lodówki na ok. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Jakie są Wasze sposoby na udany wegański budyń z nasion chia?

Smacznego
@Monika


3 myśli w temacie “Budyń z chia – podstawy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s