Wegańska musaka

Prawdziwej musaki nigdy w życiu nie jadłam, za to ta wegńska musaka skradła moje serce, a właściwie żołądek. Czas przygotowania jest trochę długi, za to kompensuje go nasz udział w przygotowaniu tego dania, całą robotę robi za nas piekarnik.

Podstawą tej wegańskiej musaki jest bakłażan, tofu i sos pomidorowy. Tofu pełni funkcją mięsa mielonego, tak samo przygotowane wegańskie mielone można wykorzystać do ugotowania lazani czy sosu do spagethi.

W przepisie napisałam, że to porcja na około cztery osoby, jeśli zapiekanka ma być jako dodatek do sałatki i warzyw. My często zjadamy ją bez niczego i wtedy wystarczy tylko na dwie osoby.

Wegańska musaka 

weganska_musaka

SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: 40-50 min, piekarnik: 220°C potem 200°C)


„Mięso mielone” z tofu
1 kostki tofu (200 g)
pomidorki pokrojone ze słoika (400 ml) – ewentualnie puszki
cebula
ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
oregano
ewentualnie przyrawa do kurczaka
Dodatkowo
2 bakłażany


„Mięso mielone” z tofu

  1. Cebulką podsmażyć na patelni na złoto.
  2. Dodać pokruszone tofu oraz czosnek i lekko podsmażyć ok. 5 min.
  3. Zalać pomidorkami, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuta, aż wszystkie smaki się ze sobą połączą.

Musaka

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko olejem.
  2. Bakłażan pokroić wzdłuż na plastry i rozłożyć na blasze. Piec na złoto ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220° C.
  3. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200° C.
  4. W naczyniu żarododpornym ułożyć na dnie warstwę plastrów bakłażana, a następnie zalać sosem z tofu. Układać na przemian, ostatnia warstwa powinna być sosem. Ewentualnie górę można posypać startym serem.
  5. Piec 20 min w temp. 200° C.

Smacznego!
@Monika

vegan_moussaka


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s