Prawdziwej musaki nigdy w życiu nie jadłam, za to ta wegńska musaka skradła moje serce, a właściwie żołądek. Czas przygotowania jest trochę długi, za to kompensuje go nasz udział w przygotowaniu tego dania, całą robotę robi za nas piekarnik.
Podstawą tej wegańskiej musaki jest bakłażan, tofu i sos pomidorowy. Tofu pełni funkcją mięsa mielonego, tak samo przygotowane wegańskie mielone można wykorzystać do ugotowania lazani czy sosu do spagethi.
W przepisie napisałam, że to porcja na około cztery osoby, jeśli zapiekanka ma być jako dodatek do sałatki i warzyw. My często zjadamy ją bez niczego i wtedy wystarczy tylko na dwie osoby.
Wegańska musaka
SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: 40-50 min, piekarnik: 220°C potem 200°C)
„Mięso mielone” z tofu
1 kostki tofu (200 g)
pomidorki pokrojone ze słoika (400 ml) – ewentualnie puszki
cebula
ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
oregano
ewentualnie przyrawa do kurczaka
Dodatkowo
2 bakłażany
„Mięso mielone” z tofu
- Cebulką podsmażyć na patelni na złoto.
- Dodać pokruszone tofu oraz czosnek i lekko podsmażyć ok. 5 min.
- Zalać pomidorkami, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuta, aż wszystkie smaki się ze sobą połączą.
Musaka
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko olejem.
- Bakłażan pokroić wzdłuż na plastry i rozłożyć na blasze. Piec na złoto ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220° C.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200° C.
- W naczyniu żarododpornym ułożyć na dnie warstwę plastrów bakłażana, a następnie zalać sosem z tofu. Układać na przemian, ostatnia warstwa powinna być sosem. Ewentualnie górę można posypać startym serem.
- Piec 20 min w temp. 200° C.
Smacznego!
@Monika
Jedna myśl w temacie “Wegańska musaka”