Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe

Jabłko i mrchewka – to absolutnie idealne połączenie. Uwielbiam starte razem na tarce i zjadane jako przekąska, takie miłe wspomnienie z dzieciństwa.

W poszukiwaniu pysznych i zdrowych ciastek, takich trochę wielkanocnych – pomyślałam, a może stworzyć wegańskie ciasteczka marchewkowo-jabłkowe. Gdyby jeszcze do tego udało się je zrobić bez cukru i bezglutenowe, to byłabym w siódmym niebie.

ciastka.marchewkowe.jpeg

Trochę pokombinowałam, pomieszałam składniki, posprawdzałam konsystencję i tak oto mam pyszne wegańskie ciasteczka marchewkowo-jabłkowe. Teraz słów kilka na temat zamienników składników:

MĄKA – ja użyłam gryczanej, można właściwie użyć każdej mąki, oprócz ciężkich, nie polecam do tego przepisu: kokosowej, migdałowej czy z orzechów laskowych.

OLEJ – do pieczenia sprawdzają się oleje o neutralnym smaku, zaliczamy do nich: rzepakowy, z pestek winogron czy kokosowy neutralny (na opakowaniu powinno pisać neutralny). Jeśli zdecydujecie się na olej kokosowy, to należy go rozpuścić przed dodaniem do ciasta.

SŁODZIDŁO – same daktyle i mus jabłkowy dodają już słodki smak, dla mnie jest on wystarczający. Warto spróbować ciasto i zdecydować czy potrzebujemy więcej słodyczy.

Gotowi? To zabieramy się do pieczenia.

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe

weganskie_ciastka

SKŁADNIKI
(porcja: 18 ciasteczek, czas: 20 minut plus pieczenie, piekarnik: 180°C)


Mokre składniki
200 g marchewki (ok.3 średnie)
200 g jabłka (ok. 1 duże)
5 łyżek oleju rzepakowego*
5 łyżek musu jabłkowego
opcjonalnie: 4 łyżki płynnego słodzidła*

Suche składniki
150 g mąki*
90 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
pół szklanki daktyli
pół szklanki orzechów włoskich*


1

Piekarnik rozgrzać na 180°C, duże blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.


2

Daktyle i orzechy posiekać na drobno.


3

Jabłka i marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.


4

Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać dokładnie.


5

Dodać mokre składniki i wymieszać, aż powstanie w miarę jednolita i mokra masa.


6

Formować okrągłe ciasteczka łyżką lub dłońmi i układać na blasze.


7

Piec 30-40 minut. Ja piękę krócej bo lubię kiedy ciasteczka są jeszcze lekko wilgotne.


*sprawdź na w tekście powyżej przepisu zamienniki, jakie możesz zastosować w przepisie

Smacznego
@Monika

weganskie_cisteczka

Projekt Lifestyle (1)


Jedna myśl w temacie “Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s