Majówka już jutro – sezon grillowy czas zacząć. Wegański grill to oczywiście warzywa pod każdą postacią. O czym należy pamiętać, aby były smaczne i dobrze upieczone dowiecie się poniżej.
Dla miłośników szaszłyków mam w tej części wegańskiego grilla kilka nieoczekiwanych połączeń smakowych. Przepisy znajdziecie na końcu. Miłej majówki kochani!
#1 O czym należy pamiętać? – wegański grill
Odpowiednie krojenie – warzywa lepiej pokroić w plastry i paski, niż kostki. Tym sposobem warzywa upieką się równomiernie, w środku i na zewnątrz.
Dokładnie zamarynuj i nie zapomnij o oleju – jak wiadomo warzywa nie mają w sobie tłuszczu, dlatego aby nie były suche, warto zamarynować je przed upieczeniem w odrobinie oleju. Wybieramy olej o wysokim stopniu dymienia: z pestek winogron czy rafinowany rzepakowy. Jak zrobić marynatę do warzyw przeczytasz poniżej.
Kombinuj warzywa według czasu pieczenia – jeśli chcesz upiec na przykład szaszłyki, dobierz warzywa tak aby ich czas potrzebny do upieczenia był mniej więcej taki sam, w przeciwnym wypadku jedne będą za miękkie lub przypalone, podczas gdy inne jeszcze twarde.
Zioła i przyprawy – świeże zioła niestety łatwo się przypalają, przez co stają się gorzkie, dlatego do marynowania wybieraj najlepiej zioła suszone.
Zmniejsz ogień – warzywa potrzebują mniejszej tempertury niż mięso, dlatego rozpal mniejszy ogień, bądź przesuń rost grilla na wyższy stopień.
Szaszłyki – do nakłucia warzyw można użyć metalowych bądź drewnianych patyczków, te drugie najlepiej zostawić na kilka godzin w wodzie, w te sposób mamy pewność, że nie podpalą się podczas grillowania.
Tacki wielokrotnego użytku – jednorazowe folie i tacki aluminiowe były kiedyś, teraz w trosce o nasze środowisko wybieraj takie, które posłużą Ci na dłużej. W wielu sklepach z łatwością można kupić odpowiedni sprzęt.
#2 Jak marynować warzywa? – wegański grill
Pojedyncze warzywa najprościej skropić olejem, przyprawić i układać na ruszcie. Przy szaszłykach warzywa nie przylegają całą powierzchnią do grilla, dlatego najlepiej zamarynować je przed upieczeniem.
Marynata podstawowa
sok z cytryny
3-4 łyżki oleju (winogronowy lub rzepakowy rafinowany)
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i moczyć w nich przez minimum 15 min kawałki warzyw.
Dodatki do marynaty – z tej podstawowej zalewy można tworzyć wiele różnych smaków, poprzez dodanie różnych ziół, bardziej pikantna będzie po dodaniu chilli czy pasty harisy. Można też stworzyć marynatę pomidorową z dodatkiem łyżeczki przecieru pomidorowego. Bardzo dobrze w zalewie sprwdza się też sos sojowy, ale pamiętajcie, aby wtedy użyć mniej soli.
#3 Jakie warzywa grillować? – wegański grill
Najłatwiejszy i najszybszy sposób to grillowanie zwykłych plasterków warzyw, które poleżały w dobrej marynacie lub jeszcze łatwiej posmarowane olejem i posypane solą i pieprzem. Jakie warzywa grillować?
WARZYWA NIE WYMAGAJĄCE UPRZEDNIEGO PODGOTOWANIA: bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki, boczniaki, słodkie ziemniaki, cebula, awokado, marchewka.
Generalnie reguła jest jedna:
- Warzywa pokroić.
- Prosty sposób – kawałki warzyw moczyć około 15 min w marynacie.
- Super prosty sposób – polać olejem, posolić i popieprzyć. Grillować z obu stron, aż warzywa będą rumiane i miękki.
Do kilku warzyw chciałabym jeszcze coś dopowiedzieć:
Bakłażan – aby wyszedł naprwdę pyszny i nie gorzki w smaku przygotujmy wcześniej. Kroimy go wzdłuż na paski, układmy warstwami na talerzu przesypując każdą warstwę dokładnie solą. Przykrywamy talerzem i obciążamy np. pojemnikiem z wodą. Pozostawiamy do puszczenia soku, następnie opłukujemy w wodzie, w ten sposób pozbędziemy się goryczki, a bakłażan szybciej ugotuje się w środku. Wysuszyć dokładnie. Wymoczyń w marynacie lub skropić olejem i grillować do miękkości.
Przy bakłażanie bardzo ważne jest aby plastry były dokładnie pokryte matynatą, suchy bakłażan nie smakuje najlepiej.
Papryka – najlepiej grillować połówki papryki, warzywo to nadaje się również idealnie na szaszłyki.
Pieczarki – aby nie spadły do ognia położyć na tacce do grilla lub nabićna patyczek do szaszłyka.
Słodkie ziemniaki – pokroić w plastry ok. 0,5-1 cm, wymoczyć w marynacie lub skropić olejem.
Awokado – najlepiej grillować połówki awokado.
Marchewka – pokroić wzdłuż na ćwiartki, zamarynować.
WARZYWA WYMAGAJĄCE UPRZEDNIEGO PODGOTOWANIA: całe lub połówki ziemniaków (skróci czas oczekiwania), brokuły, kalafior.
Połówki lub całe ziemniaki – aby ugrillować połówki ziemniaków, najlepiej podgotować je około 15 min przed grillowaniem, skróci to czas oczekiwania.
Brokuły – warzywo podzielić na różyczki, podgotować w osolonej wodzie przez około 5 min, ocedzić. Zamarynować i grillować.
Kalafior – warzywo podzielić na różyczki, podgotować w osolonej wodzie przez około 3- 5 min, ocedzić. Zamarynować i grillować.
# 4 Szaszłyki – wegański grill.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych połączeń na patyku. Jeśli pomyśleliście, co to za sztuka nabić kawałki warzyw na szaszłyk, też tak kiedyś myślałam. Do czasu, kiedy nie dodałam do szaszłyków nieoczekiwanych składników – owoce.
POŁĄCZENIA
Szaszłyki ananasowo-cukiniowe: cukinia, ananas i cebula. Najlepiej pasuje tu lekko pikantna marynata.
Szaszłyki cukiniowo-jabłkowe: cukinia, jabłko i cebula.
Szaszłyki bananowo-pieczarkowe: pieczarki, banan i do tego papryka.
Wykonanie
- Drewniane szaszłyki namoczyć przez kilka godzin w wodzie.
- Przygotować marynatę. Patrz wyżej #2
- Warzywa pokroić mniej więcej na taką samą wielkość. Moczyć około 15 minut w marynacie.
- Nabijać na zmianę na szszłyki.
- Grillować.
Udanej majówki i smacznego!
@Monika