Ostatnio mam nową pasję. Pieczenie bez cukru. Uwielbiam przerabiać klasyczne przepisy i próbować nowych. Dzisiaj coś bardzo zaskakująco prostego i jakże pysznego – ciasteczka bananowe bez cukru.
#1 JAKIE WYBRAĆ BANANY?
To kolejny przepis z cyklu co zrobić z dojrzałymi bananami, im bardziej piegowate banany wybierzecie tym słodsze ciasteczka uzyskacie. Do upieczenia tych ciasteczek absolutnie nie nadają się niedojrzałe banany.
Co jeszcze możesz zrobić z piegowatymi bananami czytaj we wpisie -> tu.
#2 JAKA MĄKA?
Mąka pszenna sprawdzi się tu świetnie, ale także mąki bezglutenowe: gryczana, owsiana. Ja zmieliłam płatki owsiane na mąkę i jej użyłam to wypieku. Pamiętajcie, aby proszek do pieczenia wymieszać najpierw z mąką, a dopiero potem dodać pozostałe składniki.
#3 JAKIE DODATKI?
Ciastka można upiec tylko z bananów, można również dodać do ciasta przed pieczeniem dodatki, posiekane orzechy, kawałki posiekanej czekolady. My lubimy je z kawałeczkami gorzkiej czekolady, ciastka są dla nas na tyle słodkie, że gorycz czekolady zapewnia zabawę kubką smakowym.
Ciasteczka bananowe bez cukru
SKŁADNIKI
(porcja: 10 ciasteczek, czas: 10 min plus 10-15 min pieczenie)
2 średnie dojrzałe banany
1/3 szklanki mleka roślnnego lub zwykłego (100 ml)
1 szklanka mąki (u mnie owsiana)
1/2 łyżeczki proszku
- Piekarnik rozgrzać na 180°C.
- Banany rozgnieść w misce na papkę.
- Wlać mleko i wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do bananów z mlekiem. Wymieszać dokładnie. Ewentualnie dodać dodatki i ponownie wymieszać.
- Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 10-15 min, aż ciasteczka będą złote.
Najlepiej upiec podwójną, a nawet potrójną porcję, ciastka znikają w zawrotnym tempie.
Miłego pieczenia
@Monika
Fajne ciastka zwłaszcza dla dzieciaków
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu 🙂
PolubieniePolubienie