Sałatka z zielonych szparagów

Od kiedy rozpoczyna się sezon na szparagi, wszędzie widzę sałatki z zielonych szparagów z truskawkami. W końcu przyszedł ten czas i postanowiłam wypróbować o co tyle krzyku. Przedstawiam Wam moją interpretacje sałatki ze szparagów i truskawek.

Jeśli obserwujecie mnie od dłuższego czasu to wiecie, że uwielbiam łączyć warzywa z owocami w wytrawnych słatkach czy potrawach. Dlatego bardzo mnie ciekawiło jak szparagi smakują z truskawkami. Sałatka z tych dwóch tylko składników jakoś mnie do siebie nie przekonała, jedynie efekt kolorystyczny jest oszałamiający – połączenie czerwieni z zielonym, idealne.

szparagi_z_truskawkami

Dodatek do szparagów i truskawek kolejnych składników okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz każda wizyta w warzywniaku kończy się zakupem tych sezonowych warzyw i owoców, mogę śmiało powiedzieć, że sałatka stała się moim nowym kulinarnym uzależnieniem.

Kilka słów co do składników

  • dlaczego zielone szparagi – ten rodzaj szparagów gotuje się szybciej, jego kolor komponuje się też lepiej w sałatce. Jako ciekawostka jeszcze, zielone szparagi mają trochę więcej składników odżywczych niż białe.
  • jaka kasza? – wszystko zależy od tego jaką kaszę lubicie i ile czasu macie na gotowanie. Kasza kuskus jest zdecydowanie najszybsza w przygotowaniu. Spokojnie można też wykorzystać resztki kaszy po innych daniach. Mi smakuje ta sałatka najbardziej z kaszą kuskus czy komosą ryżową.
  • po co twarożek z tofu? – dla mnie idealnie podkręca on smak sałatki. Zamiast niego możecie użyć fety z tofu lub tradycyjnej. Oczywiście można składnik pominąć, ale to już nie będzie ta sama sałatka.

Sałatka z zielonych szparagów

truskawki_szparagi

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 10 min)


500 g zielonych szparagów
szklanka truskawek
pół cebuli
szklanka ugotowanej kaszy (czytaj wyżej)
twarożek z tofu:
pół kostki tofu (100g)
4 łyżki jogurtu
1 łyżka octu (u mnie jabłkowy)
1 łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz
olej do smażenia (lub odrobina wody)
sos: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz


  1. Szparagi umyć, odkroić suche końcówki i pokroić na kawałki ok. 3 cm długości.
  2. Na patelni rozgrzać olej (lub wodę przyz beztłuszczowym smażeniu), dodać pokrojone szparagi i smażyć ok 5 minut, aż będą miekkie ale nie rozgotowane.
  3. W międzyczasie przygotować twarożek z tofu, tofu rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Umyć truskawki i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Połączyć składniki sosu i polać nim sałatkę.

Smacznego
@Monika

szparagi


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s