Od kiedy rozpoczyna się sezon na szparagi, wszędzie widzę sałatki z zielonych szparagów z truskawkami. W końcu przyszedł ten czas i postanowiłam wypróbować o co tyle krzyku. Przedstawiam Wam moją interpretacje sałatki ze szparagów i truskawek.
Jeśli obserwujecie mnie od dłuższego czasu to wiecie, że uwielbiam łączyć warzywa z owocami w wytrawnych słatkach czy potrawach. Dlatego bardzo mnie ciekawiło jak szparagi smakują z truskawkami. Sałatka z tych dwóch tylko składników jakoś mnie do siebie nie przekonała, jedynie efekt kolorystyczny jest oszałamiający – połączenie czerwieni z zielonym, idealne.
Dodatek do szparagów i truskawek kolejnych składników okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz każda wizyta w warzywniaku kończy się zakupem tych sezonowych warzyw i owoców, mogę śmiało powiedzieć, że sałatka stała się moim nowym kulinarnym uzależnieniem.
Kilka słów co do składników
- dlaczego zielone szparagi – ten rodzaj szparagów gotuje się szybciej, jego kolor komponuje się też lepiej w sałatce. Jako ciekawostka jeszcze, zielone szparagi mają trochę więcej składników odżywczych niż białe.
- jaka kasza? – wszystko zależy od tego jaką kaszę lubicie i ile czasu macie na gotowanie. Kasza kuskus jest zdecydowanie najszybsza w przygotowaniu. Spokojnie można też wykorzystać resztki kaszy po innych daniach. Mi smakuje ta sałatka najbardziej z kaszą kuskus czy komosą ryżową.
- po co twarożek z tofu? – dla mnie idealnie podkręca on smak sałatki. Zamiast niego możecie użyć fety z tofu lub tradycyjnej. Oczywiście można składnik pominąć, ale to już nie będzie ta sama sałatka.
Sałatka z zielonych szparagów
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 10 min)
500 g zielonych szparagów
szklanka truskawek
pół cebuli
szklanka ugotowanej kaszy (czytaj wyżej)
twarożek z tofu:
pół kostki tofu (100g)
4 łyżki jogurtu
1 łyżka octu (u mnie jabłkowy)
1 łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz
olej do smażenia (lub odrobina wody)
sos: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz
- Szparagi umyć, odkroić suche końcówki i pokroić na kawałki ok. 3 cm długości.
- Na patelni rozgrzać olej (lub wodę przyz beztłuszczowym smażeniu), dodać pokrojone szparagi i smażyć ok 5 minut, aż będą miekkie ale nie rozgotowane.
- W międzyczasie przygotować twarożek z tofu, tofu rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Umyć truskawki i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Połączyć składniki sosu i polać nim sałatkę.
Smacznego
@Monika
Jedna myśl w temacie “Sałatka z zielonych szparagów”